De Schellevissen zwaaien de Viswijven uit.

De Schellevissen zwaaien de Viswijven uit.

Het Almeloosch Viswijvenkoor De Schellevissen begon ruim dertien jaar geleden als klein koor dat merendeels Hollandse levensliederen zong. Er is veel veranderd.

Onder professionele leiding van dirigent Andrea Klooster heeft het koor zich de laatste 10 jaren ontwikkeld tot een groot meerstemmig koor dat naast Nederlandse liederen ook veel buitenlandse liederen in haar repertoire heeft. Het koor wordt begeleid door een combo van zes personen. De Schellevissen hebben veel regionale bekendheid gekregen. Op landelijke evenementen zijn de Schellevissen ook regelmatig te vinden. Voorbeelden zijn het festival Challenge te Sevenum op 12 en 13 maart 2018, waarvoor zij zijn ingeloot. Op 10 mei treden ze op in de beeldentuin te Marienheem en op 15 juli op de Turfdagen in Appelscha. Soms treden zij op in Duitsland. Een voorbeeld is het kerstconcert op 22 december 2017 in het Parktheater te Iserlohn, de partnerstad van Almelo. Voor 2018 staan reeds 20 optredens gepland. Gemiddeld treden zij 35 keer per jaar op.

Vanaf één december wordt hun outfit voor één maand ingeruild voor stemmige kerstkleding. Zij zingen dan zowel Hollandse als buitenlandse meerstemmige kerstliederen. Het druk bezette kerstconcert op 17 december 2017 in de Grote Kerk was daar een voorbeeld van.
Ondanks dat de term “Viswijven”kracht uitstraalt en herinnert aan de vrouwen die in de tijd van de zeevaart voor het thuismanagement zorgden, wekte deze naam ook regelmatig verwarring omdat de betekenis letterlijk genomen werd. In het westen van ons land zijn er veel Viswijvenkoren te vinden. In het oosten van Nederland is men meer bekend met shantykoren. De Schellevissen zijn geen shantykoor. Zij zingen vanuit een ander perspectief over de zee.
Inmiddels zijn de Schellevissen toe aan een naamsverandering. Ze willen alle verwarring over de naam weghalen.

De kleding en het repertoire van het koor blijft hetzelfde. Alleen de naam van het koor zal voor een deel veranderen.
De “Viswijven”verdwijnen en “vissersvrouwen”nemen daarvoor hun plaats in.
Het koor zal vanaf nu heten: Het visserssvrouwenkoor De Schellevissen

Meer informatie over het koor kunt u vinden op: www.deschellevissen.nl en op facebook ViswijvenkoorDeSchellevissen . ( De naam wordt nog aangepast)