Bewoners aan de Sluiskade Noordzijde sponsoren één Stolperstein

Bewoners aan de Sluiskade Noordzijde sponsoren één Stolperstein

Door bijzondere omstandigheden zijn de bewoners aan de Sluiskade nummer 136, 138, 140, 142, 144 en 146  in contact gekomen met de Stichting Levend Verleden Oost Nederland. Deze huizen aan de Sluiskade NZ zijn van “voor de oorlog”. Het blijkt dat op nummer 140 een Joodse familie woonde die gedeporteerd is in 1942. Het ging om een vader Lodewijk ter Brink, een moeder Judith ten Brink-Cohen en hun kinderen Melia en Alex.

Moeder en de kinderen zijn vermoord op 22 oktober 1942, vader mocht een maand langer leven en overleed in november 1942. Wat een verdriet!

Ter nagedachtenis en opdat wij nooit vergeten, zijn er op 8 april jl., op het trottoir voor het huis waar zij woonden vier Stolpersteine geplaatst. De buurt vindt het eervol dat deze plechtigheid aan de Sluiskade plaatsvond.

Maar daar willen de bewoners het niet bij laten! Nog niet voor alle huizen van gedeporteerde Joodse families uit Almelo liggen Stolpersteine. Daarom heeft de buurt unaniem besloten om gezamenlijk één Stolperstein te financieren. Volgend jaar april zal de legging plaatsvinden op een nog nader te noemen adres. Opdat wij niet vergeten!

Wat zijn Stolpersteine?

Het idee van Stolpersteine is afkomstig van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Op het trottoir voor het huis waar het slachtoffer het laatst in vrijheid heeft gewoond, wordt een Stolperstein geplaatst. Je struikelt als het ware in gedachten over de geschiedenis. In Almelo is onder auspiciën van stichting Levend Verleden Oost Nederland een werkgroep gestart die het plaatsen van Stolpersteine mogelijk maakt.