23e Cottwich Almelo Regatta

23e Cottwich Almelo Regatta
zondag 16 september 2018
eerste nationale roeiwedstrijd op hoog niveau
na zomerreces

De Cottwich Almelo Regatta wordt zondag 16 september voor de 23e keer gehouden op het Twentekanaal, zijtak Almelo. Dit is een landelijke roeiwedstrijd onder de vlag van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB).

René Maarleveld, voorzitter Cottwich Almelo Regatta: “Wij zijn blij dat veel roeiers onze kant op komen om te roeien op het mooie Twentekanaal. Dit jaar verwachten wij zelfs meer deelnemers nu roeivereniging Daventria de IJsselregatta vanwege de lage waterstand heeft afgelast. Daar heeft de Cottwich geen last van. Het water in het Twentekanaal wordt namelijk kunstmatig op peil gehouden. Een geliefd water ook onder de roeiers. Wij hebben wel zorgen voor de toekomst als de plannen van Rijkswaterstaat doorgaan en het kanaal wordt voorzien van damwanden. Eeuwig zonde. Voor ons als roeiers, het kanaal wordt dan een klotsbak zonder de rietkragen die de golven afbreken, maar zeker ook voor de flora en fauna. Er is dan bijvoorbeeld geen mogelijkheid voor dieren om vanaf de waterkant het land op te gaan. Een van onze roeiers heeft onlangs nog een ree het land op geholpen. Dit zou in de toekomst niet meer mogelijk zijn. Ik moet er niet aan denken.”

De Cottwich Almelo Regatta is de eerste nationale roeiwedstrijd na de zomervakantie. De wedstrijd is voor junioren, senioren en veteranen, met verschillende boottypen, zoals skiff (eenpersoons), skull (elke roeier heeft 2 riemen) en boord (elke roeier heeft 1 riem). Bijna 200 roeiers uit alle delen van het land hebben zich opgegeven voor deze wedstrijd, die inmiddels voor de 23e keer wordt georganiseerd. De regatta is een achtervolgingsrace: om de 15 seconden start een boot. Inschrijven voor de regatta kan nog tot en met 13 september 18.00 uur. Daarna worden de deelnemers ingedeeld.

De starttijden zijn om 12.30 en 14.30 uur bij de zwaaikom Bornerbroeksebrug, waarna de deelnemers roeien naar het eindpunt bij Amycus, Het Wendelgoor. De prijsuitreiking is om 16.00 uur. De winnaar is degene die de snelste tijd maakt over 5 kilometer. De gemiddelde snelheid ligt hoog, zo’n 13 kilometer per uur.

Dit jaar ook rechtstreeks te volgen via www.roeitijden.nl

De roeiwedstrijd is een achtervolgingsrace. Daarom is het erg leuk om de wedstrijd vanaf de kant en op de fiets te volgen. Dit jaar is het ook mogelijk de wedstrijd rechtstreeks via internet/ www.roeitijden.nl te volgen.