Stichting Leergeld Almelo officieel van start

Stichting Leergeld Almelo officieel van start

Stichting Leergeld is er nu ook voor kinderen in de gemeente Almelo.
Vandaag, 14 februari 2019, vond in het kantoor van Rabobank Noord en West Twente de feestelijke ‘kick-off’ plaats van de Stichting Leergeld Almelo.

De Rabobank Foundation ondersteunt deze start. Uit handen van de heer S. Bruins, directeur Particulieren Rabobank, ontving de heer F. Schoondermark, voorzitter van het Jeugdfonds Almelo een cheque t.w.v. € 5000,- .

Naast de steun van de Rabobank Foundation mag de Stichting Leergeld Almelo ook de steun genieten van de gemeente Almelo. Wethouder Maathuis was aanwezig om dit te onderstrepen.

 

De nieuwe Stichting Leergeld wil de circa 2400 kinderen uit de gemeente Almelo, die om financiële redenen niet deel kunnen nemen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenoten heel normaal zijn, helpen met bijvoorbeeld de aanschaf van een grafische rekenmachine, een boekentas of het betalen van de bijdrage voor een schoolreisje. In Nederland zijn al 103 lokale stichtingen Leergeld actief in 266 Nederlandse gemeenten. Leergeld biedt deze kinderen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.

Jeugdfonds Almelo
Samen met het Jeugdfonds Sport en Cultuur en Verjaardag in de Maak maakt Stichting Leergeld Almelo deel uit van het overkoepelende Stichting Jeugdfonds Almelo. Zij hebben allemaal hun eigen insteek om kinderen uit gezinnen met een laag inkomen zoveel mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Ruim 1 op de 9 kinderen groeit op in armoede. Dit heeft vaak een grote impact op jonge kinderen die zo het risico lopen op uitsluiting wanneer zij niet mee kunnen doen met activiteiten waar leeftijdsgenootjes wel aan mee kunnen doen.

Jeugdfonds Sport & Cultuur
Sinds 2010 is het Jeugdfonds Sport & Cultuur actief in de gemeente Almelo. Het fonds betaalt de contributie/lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub, muziek – of dansles, theaterschool of een andere creatieve cursus. Kinderen kunnen hierdoor meedoen en tellen daardoor mee, ontwikkelen hun talenten, sluiten vriendschappen en bouwen een sociaal netwerk op.

Verjaardag in de Maak
Vanaf 1 januari 2019 valt ook de ‘Stichting Verjaardag in de maak’ onder de vleugels van het Jeugdfonds Almelo. Door voor kinderen in de basisschoolleeftijd een verjaardagsfeestje mogelijk te maken, horen ook zij er echt bij: uitnodigen betekent meestal ook weer uitgenodigd worden.

Het Jeugdfonds Almelo kan dit doen door giften uit acties door diverse clubs en personen, maar de steun van de Gemeente Almelo en diverse partners zoals Asito, Rabobank en Beter Wonen is hard nodig om zoveel mogelijk kinderen uit de doelgroep te bereiken.

Ambitie

Het bestuur van het Jeugdfonds Almelo, dat ook geheel uit vrijwilligers bestaat, heeft zich voor de komende jaren ten doel gesteld om het aantal Almelose kinderen dat bereikt wordt met hun steun te verhogen. Van ruim 900 kinderen in 2018 naar 1200 in het jaar 2022. Uiteindelijke doel is om alle circa 2400 kinderen uit de doelgroep te kunnen helpen.

 

 

 

 

 

Wat doen Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Verjaardag in de Maak?

Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenoten heel normaal zijn. Zijn staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Verjaardag in de Maak willen dat alle kinderen kunnen meedoen aan sport, cultuur, activiteiten op school en een verjaardag vieren.
Alle kinderen mogen meedoen: want nu meedoen is straks meetellen