Open Huis bij rechtbank Almelo

Rechtspraak is openbaar, maar niet altijd. Waarom worden sommige zaken achter gesloten deuren behandeld? En wat speelt zich daar eigenlijk af? Wie daar meer over wil weten, kan zijn hart ophalen op zaterdag 13 september. Dan is het publiek tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom bij het gerechtsgebouw aan de Egbert Gorterstraat 5 in Almelo.

Het thema van dit jaar is ‘Open over openbaarheid’. De meeste zittingen bij de rechtbank zijn op doordeweekse dagen voor iedereen toegankelijk. Juist bij het open huis van 13 september worden er zittingen nagespeeld die normaal gesproken achter gesloten deuren zijn. Denk aan jeugdzaken, zoals bij de spijbelrechter of privékwesties als echtscheidingen. Naast de zittingen is ook het cellengebied open, kun je in gesprek met een rechter, officier van justitie of een advocaat of maak je een selfie in een toga.

Tijdens de ontmoetingen en rondleidingen is er alle ruimte om ook andere vragen over rechtspraak aan te snijden. Hoe scheiden rechters bijvoorbeeld feiten van emoties? Wat is de functie van de toga? Welke rechten heb je als slachtoffer van een delict? Dit is dé gelegenheid om daar antwoord op te krijgen, dus kom langs!

Door zaken in het openbaar te behandelen, maken rechters hun werk inzichtelijk en hun optreden controleerbaar. Alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland besteden aandacht aan dit belangrijke principe tijdens de Week van de Rechtspraak, die van 8 tot en met 14 september wordt gehouden. Een overzicht van het programma van de rechtbank Overijssel in Almelo en Zwolle of dat van alle andere gerechten is te vinden op

rechtbank (1)

rechtbank (3)

rechtbank (2)

rechtbank (5)

rechtbank (4)

rechtbank (6)

rechtbank (7)