3 basisschoolklassen met Bas Muijs in het Theaterhotel

Een idee geboren uit bevlogenheid en liefde voor het theater in al haar facetten: Theaterprogrammeur Esther Hammink van het Theaterhotel wilde graag de magie van het theater delen met basisschoolkinderen. Ze benaderde acteur en tevens opgeleid PABO docent Bas Muijs voor advies en hij was zo enthousiast dat hij direct besloot zijn medewerking te verlenen. Samen ontwikkelden ze een unieke les waarin het theater in de breedste vorm besproken werd. Wat is acteren? Wat is een theater? Hoe voelt het om te acteren? En wat gebeurd er achter de schermen?

Dinsdag 21 oktober jl was het zover: 3 basisschoolklassen, respectievelijk groep 8 van De Kei in Aadorp en groep 6 en 7 van de St. Stephanusschool in Bornerbroek hadden zich aangemeld en mochten omstebeurt deze les volgen. Bas Muijs verwelkomde alle kinderen en ging uitvoerig en met veel interactie in op het verschil tussen acteren en toneelspelen, behandelde het verschil tussen amateur en professioneel acteur zijn en vertelde over groot en klein spelen. Ondersteund met beelden uit films en series waar hij in heeft meegespeeld leerde hij de kinderen over spel, beeld en geluid.

Vervolgens nodigde hij Esther Hammink uit voor de klas en ging met haar in gesprek over wat er zich allemaal in een theater afspeelt. Met vragen als ‘Hoeveel mensen werken er eigenlijk in een  theater?’ En “Hoe weet je welke voorstellingen er zijn?’ deed hij samen met Esther uit de doeken wat er achter de schermen gebeurd.

Uiteraard kan na zo’n les een rondleiding door het theater ook niet ontbreken en dus togen Bas en Esther met de kinderen naar de theaterzaal. Een eerste stop volgde in de theaterfoyer, waar Esther vertelde over hoe je een theater binnenkomt en wat er dan precies gebeurd. Vervolgens werden de kinderen uitgenodigd om op de eerste rijen van de theaterzaal plaats te nemen en gingen Bas en Esther met de kinderen in gesprek over de zaal, het toneel, het effect van licht. Het voordoek werd gehesen, met behulp van de trekkenwand werden de coulissendoeken neergehaald, verschillende sferen werden met lichtkleuren gecreëerd en uiteindelijk werd een leerling uitgenodigd om samen met Bas een stukje improvisatietheater te spelen. Dit tot grote hilariteit van de klas natuurlijk.

Uiteraard werden alle kinderen ook op het podium uitgenodigd om de zaal vanuit het perspectief van een acteur te bekijken, te weten hoe het voelt om in de coulissen te staan en te zien hoe hoog de toren is waar de decorstukken hangen. Ook werden de kleedkamers aangedaan, waar Esther vertelde over de functionaliteit  ervan en Bas de kleedkamer liet zien waar hij zat toen hij twee seizoenen geleden in Almelo speelde. Tevens werd de ‘artiesten-woonkamer’ bewonderd, waarbij de kinderen benieuwd waren welke bekende artiesten op de bank hadden gezeten waar zij nu op zaten. Eveneens werd bij de laadlift stilgestaan, om te leren hoe de decorstukken het theater binnenkomen.

Na afloop van de 1,5 uur durende les was er nog ruimte voor vragen, een handtekening van Bas, foto’s en een glaasje ranja.

3 scholen in theaterhotel (1)

3 scholen in theaterhotel (2)

3 scholen in theaterhotel (3)

3 scholen in theaterhotel (4)

Bas Muijs  en   Esther Hammink

3 scholen in theaterhotel (5)

3 scholen in theaterhotel (6)

3 scholen in theaterhotel (7)

3 scholen in theaterhotel (8)

3 scholen in theaterhotel (9)

3 scholen in theaterhotel (10)

3 scholen in theaterhotel (11)

3 scholen in theaterhotel (12)

hoe het voelt om in de coulissen te staan en te zien hoe hoog de toren is waar de decorstukken hangen

3 scholen in theaterhotel (13)

3 scholen in theaterhotel (14)

3 scholen in theaterhotel (15)

 Bas liet de kleedkamer zien waar hij zat toen hij twee seizoenen geleden in Almelo speelde

3 scholen in theaterhotel (16)

 Tevens werd de ‘artiesten-woonkamer’ bewonderd

3 scholen in theaterhotel (17)

3 scholen in theaterhotel (18)

3 scholen in theaterhotel (19)

Eveneens werd bij de laadlift stilgestaan, om te leren hoe de decorstukken het theater binnenkomen.

3 scholen in theaterhotel (21)

3 scholen in theaterhotel (20)

3 scholen in theaterhotel (22)

3 scholen in theaterhotel (23)

3 scholen in theaterhotel (24)

 een handtekening van Bas, foto’s en een glaasje ranja