Jasper en Stefan Europees kampioen timmeren

VVBA leerling Jasper Luft is met teammaat Stefan Heerink in het Franse Lille Europees kampioen timmeren geworden. Het duo versloeg met een werkelijk perfect uitgevoerde werkopdracht de teams uit Engeland en Hongarije. Jasper is de derde Europees kampioen die het Almelose opleidingsbedrijf voor de bouw VVBA in zes jaar tijd ‘aflevert’. 

EuroSkills zijn de Europese kampioenschappen voor MBO-ers. De internationale wedstrijden worden om de twee jaar gehouden en dit keer deden 240 studenten uit 25 landen mee. De wedstrijden werden gehouden op donderdag 2 en vrijdag 3 oktober om het Grand Palais in Lille. De uitslagen werden zondagavond 5 oktober bekend gemaakt.

Jasper en Stefan verdienden ticket voor de EK timmeren door hun prestaties op het NK. Daar werd Jasper (zoon van docent bouw aan het ROC van Twente, opgeleid door het opleidingsbedrijf VVBA en het ROC van Twente) met afstand eerste. Stefan werd tweede. Anders dan bij de NK, moesten de twee een team vormen en ook als team de opdracht uitvoeren. Daarvoor hebben ze in de zomervakantie en de maanden voorafgaand aan het kampioenschap intensief getraind onder leiding van onder meer instructeurs timmeren Frank Hulskotte en Gerjo Smelt van de VVBA. Volgens Jasper Luft heeft die training geweldig geholpen en kreeg hij daardoor ook véél vertrouwen in zijn teamgenoot Stefan.

De opdracht timmeren voor de deelnemers in Lille loog er niet om. Er moesten twee zadeldaken getimmerd worden. De een hoger dan de ander en de constructie was ingewikkeld. Bovendien kregen de mannen een tekening waar niet alle maten op stonden. En dan kwam er ook nog de druk bij van hooggespannen verwachtingen: Jasper en Stefan gingen naar Lille als serieuze titelkandidaten op grond van hun prestaties tijdens de voorbereidingen. Maar de mannen konden de druk van de wedstrijd en de ingewikkelde opdracht zonder problemen aan. De meegereisde ‘fans’ onder wie instructeur timmeren Frank Hulskotte van de VVBA en het leerbedrijf Haarhuis uit Albergen van Jasper, zagen al met kennersogen dat hun protegés de opdrachten tot in de perfectie uitvoerden. Maar ook de werkstukken van de grootste concurrenten, die uit Hongarije en Engeland zagen er netjes uit.

Zondagavond maakte de jury een einde aan alle speculaties: team Nederland met Jasper en Stefan (de nummers één en twee van de NK timmeren)  was kampioen. Tot grote vreugde van de mannen zelf en het hele meegereisde gezelschap. Het Nederlandse team keert maandag 6 oktober terug naar Nederland.

Kampioenenmaker

Bij het opleidingsbedrijf VVBA zijn ze ontzettend blij met de titel voor Jasper en de geleverde prestatie. Jasper is in zes jaar tijd al de derde Europees kampioen die het opleidingsinstituut aflevert en dat succes straalt af en zegt iets over de kwaliteit van het opleidingsbedrijf en het ROC van Twente waar alle kampioenen hun theorielessen kregen. In 2008 werd Stefan Kemna Europees kampioen metselen (en won zilver bij de Wereld Kampioenschappen) en in 2010 volgde Thijs oude Breuil in zijn voetsporen. Ook hij werd Europees kampioen metselen. Jasper Luft is de eerste Europees kampioen timmeren die het opleidingsbedrijf voortbrengt.

m_ek jasper 2

Goud voor Jasper en Stefan

m_ek jasper 3

. Grote drukte voor de EuroSkills in het Grand Palais in Lille

m_ek jasper 4

De shirts kunnen uit…géén gele kaart maar een gouden plak voor de mannen

m_ek jasper 5

 Kampioen Jasper Luft op de schouders!

m_ek jasper 7

De handen kunnen in de lucht: de opdracht is af.

m_ek jasper 8

 Jasper (rechts) en Stefan bij hun perfect uitgevoerde zadeldaken