Intocht van Sinterklaas in Almelo en opening van het Sinterklaashuis

2014-11-12 11_58_42-Persinformatie intocht Sinterklaas - Bericht (HTML)

De vele vrijwilligers van Stichting Almelo Events en Centrum Almelo Aktief  hebben hard gewerkt aan de voorbereiding van de komst en het verblijf van St. Nicolaas in Almelo.

De Sint heeft laten weten, dat hij op zaterdag 15 november 2014 om 12.30 uur met de boot aankomt in de Centrumhaven van Almelo (ter hoogte van de rechtbank). Hij heeft dit jaar een hele grote groep zwarte pieten (150 pieten in totaal) meegenomen, want in Almelo wonen veel kinderen die men wil verrassen met de mooie cadeaus, die de pieten hebben ingekocht.

 

De Sint neemt zaterdag 15 november een grote verscheidenheid aan Pietenvrienden mee, zoals Steltpieten, Regelpieten, Acropieten, Zang- en danspieten, een hele Pietenband, en natuurlijk de Bling-blingpiet, de Profpiet, de Geldpiet en de onmisbare Wegwijzpieten. Wat zou de Sint in Almelo kunnen doen zonder deze waardevolle zwarte pieten; Sinterklaas kan niet zonder deze waardevolle assistenten, die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben.

 

Het programma in de haven  begint om 12.00 uur met twee bekenden uit vorige jaren, n.l. Fleur Klapdeur en Bram Boterham.

De Sint komt dus om 12.30 uur aan en wordt in Almelo welkom geheten door de locoburgemeester Claudio Bruggink.

Om 13.00 uur gaat St. Nicolaas te paard richting het Stadhuis, muzikaal voorafgegaan door de Koninklijke Almelose Harmonie.

Op het Stadhuisplein begint het entertainmentprogramma om 12.45 uur met Klaas Kluns en Annet Kroket en natuurlijk met de danspieten.

Om 13.20 uur wordt de Sint en zijn Pietenmaten op het bordes van het Stadhuis toegesproken door de loco burgemeester.

Om 13.45 uur start de rondrit van Sint en de pieten door het centrum van Almelo, gevolgd door een wandeling op de Almelose Weekmarkt. (zie bijgevoegde routebeschrijving)

Het belooft weer een spannende, maar vooral ook een leuke tijd te worden in Almelo op weg naar de verjaardag van Sint Nicolaas op vrijdag 5 december. Op die dag zijn de meeste pakjes rondgebracht en kan pakjesavond beginnen.

Het Sinterklaashuis is dit jaar gevestigd in het voormalige winkelpand van Foto Video Boom in de City Promenade (Grotestraat 78). De opening van dit huis vindt plaats op 15 november a.s. door loco burgemeester Claudio Bruggink. Dat zal tussen 16.30 en 17.00 uur gebeuren.

Openingstijden Sinterklaashuis:

St. Nicolaas is aanwezig op de volgende dagen:

  • Woensdag:     19 nov., 26 nov. en 03 dec. van 13.00 uur tot 17.00 uur
  • Zaterdag:        22 nov. en 29 nov. van 11.00 uur tot 17.00 uur.
  • Op 29 november zal Sint ’s middags ook te vinden zijn op de Almelose Weekmarkt.
  • Koopzondag:  30 nov. 2014 van 12.00 uur tot 17.00 uur

Route Sint Nicolaas en zijn pieten vanaf het Stadhuis:

De stoet gaat vanaf het Stadhuis richting kruising Het Baken/ Boddenstraat, rechtsaf de Boddenstraat in. Deze vervolgen tot de Willemsgang. Hier rechts  en dan linksaf het Schalderoi. Grotestraat oversteken de Doelenstraat in en aan het einde linksaf de Molenstraat. Vervolgens  links de Oranjestraat in en op de kruising links de Grotestraat Noord. Deze vervolgen richting Koornmarkt.. Vanaf de Koornmarkt gaat de stoet via de Grotestraat Zuid rechtsaf de Holtjesstraat in.

Bij de Holtjesstraat zal de stoet deels ontbonden worden. De KAH en de meeste voertuigen gaan er hier uit. Het restant van de stoet gaat nu de Holtjesstraat in. Na de Holtjesstraat rechtsaf de Marktstraat in richting Waagplein, linksaf het Waagplein op. Sint gaat hier de weekmarkt op en verblijft daar 30 minuten. Hierna gaan de Sint en de Pieten lopend naar de Koornmarkt.  Sint neemt daar plaats op het podium, kinderen kunnen dan tekeningen aanbieden. Rond 16.30/17.00 uur eindigt het programma op de Koornmarkt en gaat Sint met zijn gevolg richting het Sinterklaashuis, dat bij zijn aankomst officieel wordt geopend en waar hij de komende weken zal verblijven.

Sinterklaas intocht Almelo 2013 080Sinterklaas intocht Almelo 2013 162