STOLPERSTEINE / STRUIKELSTENEN

Namens het bestuur van Stichting Levend Verleden Oost-Nederland nodig ik u van harte uit voor de ceremonie ter gelegenheid van het leggen van Stolpersteine ter nagedachtenis aan enkele slachtoffers van het naziregime.

STOLPERSTEINE / STRUIKELSTENEN

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.

Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.

Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.

Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.

De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.

Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument. Zijn motto is: ‘EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS’.

Ter gelegenheid van het leggen van Stolpersteine in Almelo was er in Hof ’88 zondagmiddag een bijeenkomst waar gesproken werd door dhr. Bart Cras, voorzitter Stichting Levend Verleden Oost Nederland, mevr. Irene Berg-Baruch, voorzitter van de Joodse Gemeente Twente en loco-burgemeester Claudio Bruggink.

Hij bracht in de herinnering dat het Almelose ambtenaren waren die de lijsten opstelden met de namen van joodse burgers van wie het lot daarmee werd bezegeld en het waren Almelose politieagenten die hun joodse buren uit hun huizen haalden om te worden afgevoerd.

Hij memoreerde ook de Almeloërs die zich er niet bij neerlegden. Stadgenoten die weigerden afzijdig te blijven. Dankzij hen die die moedige keuze maakten is het te danken dat een deel van de joodse gemeenschap de vervolging heeft overleefd.

Hij sprak  over de morele keuzes die destijds werden gemaakt door heel gewone Almeloërs en vroeg zich af: “Welke keus zou ik hebben gemaakt?” Hij noemde dat het actuele belang van herdenken, en nadenken, elke dag weer opnieuw, generatie op generatie.

Tijdens de inloop in Hof’88 speelde klezmerband Kozmozh en het Twents kamerkoor Mardi le Vingt zong enkele liederen.

Daarna vertrokken de aanwezigen naar de Grotestraat 5, waar destijds de familie Berg woonde, naar Oranjestraat 6, bewoond door David Mendels en tenslotte naar de Boompjes 14, ooit de woning van de familie Northeimer. Op alle drie adressen werd het joodse gebed, de Kaddish ter nagedachtenis van de bewoners gezegd.

0p 27 Augustus 1942 werd Benjamin Northeimer door de Duitsers opgepakt en samen met 19 andere joodse inwoners van Almelo naar het werkkamp “De Bruine Enk” te Nunspeet afgevoerd. Deze 20 ‘Almeloërs uit het Kamp’ schrijven op 10 september 1942 gezamenlijk een brief ter gelegenheid van het Joodse Nieuwe Jaar aan het ‘Kerkbestuur, Leeraar en Leden der Israël. Gemeente Almelo ‘. Zij tekenen hierin op dat ‘het ons een behoefte is een ogenblik in gedachten bij U te vertoeven en U onze beste Gedenkplaat voor de familie Northeimer in Tolkamer (Gem. Rijnwaarden) wensen aan te bieden. De omstandigheden waaronder wij dit moeten doen, zijn ongetwijfeld niet van aangename aard. Niettemin kunnen wij U zeggen dat wij allen hier in het kamp allen de kop omhoog houden en leven in de hoop en vertrouwen, dat het lot ons tenslotte bij de onzen zal terugvoeren. Moge deze gedachte ook aan u, die achterblijven, kracht en sterkte geven en moge weldra voor ons allen het licht der bevrijding doorbreken.’ Ondertekend onder meerder door B. Northeimer. (10)

LV-binnen

LV-front-BackSTOLPER STEINE (1)STOLPER STEINE (3)STOLPER STEINE (4)STOLPER STEINE (5)STOLPER STEINE (6)STOLPER STEINE (7)STOLPER STEINE (8)STOLPER STEINE (9)STOLPER STEINE (10)STOLPER STEINE (11)STOLPER STEINE (12)STOLPER STEINE (13)STOLPER STEINE (14)STOLPER STEINE (15)STOLPER STEINE (16)STOLPER STEINE (17)STOLPER STEINE (2)STOLPER STEINE (18)STOLPER STEINE (19)STOLPER STEINE (20)STOLPER STEINE (21)STOLPER STEINE (22)STOLPER STEINE (23)STOLPER STEINE (24)STOLPER STEINE (25)