Kleutertjes zagen, boren en timmeren

Op welke leeftijd kun je kinderen interesseren voor techniek? Vier, vijf jaar is de overtuiging van het Pius X College locatie Van Renneslaan en basisschool de Weier. Daarom kwamen woensdag 7 januari 75 kleutertjes met hun juffen en ouders naar de grote praktijkruimte voor  een mini-workshop beroepenoriëntatie bouw. En kleine, pientere Maarten? Die ontdekte ook nog iets van elektrotechniek!

In de kleuterklassen van de Weier wordt vier weken lang gesproken over het thema beroepen. Omdat kleuters vooral veel leren door zelf dingen te ervaren, werd een uitstapje naar het Pius X College ingelast. Aan de hand van juffen en moeders betraden de kinderen, een tikje geïntimideerd door de enorme hal, het praktijkvertrek. De schroom viel al snel weg toen veertien vierdejaars leerlingen timmeren van het Pius X College zich over hen ontfermden en (heel voorzichtig) spannende dingen gingen doen. Zoals zagen met de decoupeerzaag, lijmen met het lijmpistool, enorme planken bewerkten in de immense zaagmachine en boren met een grote boormachine.

De ouders van Anouk, Sterre, Maarten, Anthony, Kyano  en Sven en al hun klasgenootjes vonden het allemaal even leuk. De moeder van Torben zag haar zoon genieten. ‘Zelf een vogelvoederhuisje maken is helemaal zijn ding.’ Of het ook echt zinvol is en of er veel blijft hangen van de beroepenoriëntatie bij het Pius X College, weet ze niet zeker.

Leerkracht Marian Weerink twijfelt niet. ‘Kleutertjes zijn heel nieuwsgierig en leergierig en overal voor in. Zij leren door te doen. We praten in school over beroepen en bij kleuters moet je dat dus zichtbaar maken en kiezen voor beroepen in hun leefomgeving. Ieder kind woont in een huis en dat huis kun je niet in een winkel kopen. Dat wordt gemaakt door metselaars, timmerlieden en tegelzetters. Reken maar dat ze dit onthouden. Als zij straks in groep 6 of 7 zitten, kunnen ze zich dit nog herinneren. Laatst sprak ik met een moeder van een leerling die vroeger in mijn groep zat en waarmee we een keer paddenstoelen zijn gaan kijken in het bos en champignons hebben gebakken in de klas. Hij weet het nog!’

Directeur Pieter van Schilt van het Pius X College en docenten Harry Kemerink op Schiphorst en Heidie Wesselink vonden de beroepenoriëntatie voor kleuters niet alleen erg leuk maar zeker ook zinvol. ‘We zetten hier in het Pius X College sterk in op techniek en dat moet je ook aan dit soort initiatieven meewerken’, aldus Van Schilt. Docent Kemerink op Schiphorst ontwikkelde voor de gelegenheid een workshopje voor kleuters, met onderdelen als zagen, timmeren, lijmen, boren, plakken en schilderen. En aan het eind van de workshop mochten de kinderen met een uniek vogelvoederhuisje weer naar school.

De kleutertjes zelf vonden het zonder uitzondering geweldig. De een was niet weg te slaan bij de decoupeerzaag, de ander kreeg niet genoeg van het boren, timmeren was bij iedereen een hit en er waren geweldige schilders onder de deelnemertjes. Maarten ging op ontdekkingstocht en vond ook de afdeling elektrotechniek waar hij onder toeziend oog wat mocht proberen met lampen en Ties had zelfs al plannen voor nà de workshop. ‘Als het vogelhuisje straks klaar is, ga ik een papegaai kopen’.

Voor de leerlingen uit de groepen acht van het basisonderwijs die een nieuwe school moeten kiezen, heeft het Pius X College aan de Catharina van Renneslaan ook een leuk programma in petto tijdens de jaarlijkse open dag op woensdag 21 januari van 18.30 – 21.00 uur. 

DSC_011954411