Tsjernobyl herdenking Urenco Almelo

Zondagmiddag 26 april 2015 organiseerde de stichting Vredes- En Duurzaamheids-Activiteiten Netwerkstad (stichting VEDAN) vanaf 14.00 uur bij de hoofdpoort van Urenco aan de Bornsestraat in Almelo een demonstratieve herdenking van de kernramp in Tsjernobyl.

Zondag was het precies 29 jaar geleden dat de ramp in Tsjernobyl begon. ‘Begon’, want de ramp is nog lang niet over. Een groot gebied is nog steeds onbewoonbaar en zal dat nog lang blijven. Er wordt langzaamaan begonnen met de ontmanteling van de andere 3 reactoren van het nucleaire complex. De sarcofaag die onmiddellijk na de ramp gebouwd werd over de reactor, is lek en staat op instorten, maar de vervangende koepel is nog steeds niet af, o.a. door een chronisch tekort aan geld. Minstens twee keer per jaar verschijnt er een bericht dat bijv. de wilde zwijnen in Zuid-Duitsland nog te radioactief besmet zijn voor consumptie. En dan hebben we het nog niet gehad over de gevolgen voor mens en milieu.

Deze herdenking in Almelo maakt deel uit van een Euregionale herdenkingsdrieslag die op zaterdag 25 april om 12.00 uur in Münster begon en op zondag 26 april om 18.00 uur bij de onlangs vanwege een storing stilgelegde Emslandcentrale bij Lingen zal eindigen.

m_COEN7868m_COEN7873m_COEN7874m_COEN7878m_COEN7875