Zilver voor ROC van Twente-studente Patisserie Jacintha Opstal-Dees

Zilver voor ROC van Twente-studente Patisserie Jacintha Opstal-Dees

Tijdens de Nederlandse kampioenschappen Bakkerij die op woensdag 8 april plaatsvonden op de Vakschool Wageningen heeft Jacintha Opstal-Dees de 2e prijs gewonnen. De gedreven en ambitieuze studente scoorde goed op de drie opdrachten, waarvoor ze in totaal 5 uur de tijd had. De jury, bestaande uit vakmensen uit het bakkersbedrijfsleven, roemde haar creaties om haar afwerking, originaliteit en creativiteit. De 21-jarige Jacintha uit Warnsveld volgt de BBL-opleiding tot Patissier op niveau 4 aan het ROC van Twente in Almelo.

Opdrachten

In het thema Pirates of the Caribbean heeft Jacintha een bijzonder mooi afgewerkt zinkend schip als bonbonnière (een eetbare chocoladeverpakking) gemaakt. Daarnaast moest ze ook drie gelijke marsepeinen figuren maken. Dit waren piratenfiguren. Ook 12 dezelfde luxe koekjes maakten onderdeel uit van de opdracht. Jacintha heeft gekozen voor nougat montelimar, een zachte nougat met een rijke vulling en een chocoladerandje. Alle producten moesten van begin tot eind op de wedstrijdvloer gemaakt worden. Het was dus van belang om vooraf goed na te denken over wat je wilt maken, hoe je dit zo bijzonder mogelijk kunt doen, maar ook om het binnen de beschikbare tijd af te krijgen.

Ambitieus

Jacintha vindt het belangrijk om steeds beter te worden binnen haar vakgebied en zichzelf te ontwikkelen. Daarom deed ze ook mee aan de regionale en landelijke vakwedstrijden. En steeds beter worden, dat doet ze ook bij de biologische brood- en banketbakkerij Driekant in het centrum van Zutphen, waar ze het praktijkgedeelte van de opleiding volgt. Zo heeft ze bijv. het gebakje van de maand geïntroduceerd dat ze elke maand zelf bedenkt en ontwikkelt. Ambitieus en innovatief, maar vooral ook helemaal #Selfmade. Jacintha ziet het als haar roeping om biologische producten verder uit te werken. Met biologisch wordt bedoeld de meest eerlijke producten, zonder chemische geur- kleur en smaakstoffen en zonder poeders, mixen, kleurstoffen en kant- en klare producten. Er wordt echt vanuit de grondstoffen gewerkt. Om een statement te maken, maakte ze ook een biologisch product dat voldoet aan het biologische keurmerk SKAL tijdens het NK.

Selfmade

Studenten van het ROC van Twente zijn ‘Selfmade’. Ze laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Op het ROC van Twente leren zij een echt beroep en krijgen ze ruimte om zichzelf te ontwikkelen: onder andere in projecten samen met andere studenten. Maar ook in lessen met de docent of tijdens stages. Door het maken van hun eigen werkstukken ervaren de studenten hoe het voelt om straks echt aan het werk te zijn. Zij gaan de uitdaging aan en ze maken het zelf, letterlijk en figuurlijk. Met hun eigenschappen èn de juiste mbo-opleiding.

Stichting Jeugdvakwedstrijden

De vakwedstrijden werden georganiseerd door de Stichting Jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij. Doel van deze wedstrijden is om de mbo-studenten tot 23 jaar in competitieverband uit te dagen hun vakbekwaamheid te meten met anderen. Deze stichting organiseert jaarlijks vakwedstrijden in zes regio’s, verdeeld over verschillende klassen, gevolgd door de finalewedstrijd om het Nederlands Kampioenschap. Meer informatie: www.jeugdvakwedstrijden.nl.

Eigen foto’s

Jacintha_prijzenJacintha_piraatjesJacintha_nougatJacintha_bonbonniere