De Reddingshonden Werkgroep Overijssel

Eugeria biedt trainingslocatie voor reddingshonden

ALMELO – De Reddingshonden Werkgroep Overijssel oefent op de zaterdagen 18 en 25 juli in het oude gebouw en de puinresten van het Eugeria in Almelo.

 

De Reddingshonden Werkgroep Overijssel is een stichting die zich bezighoudt met de opleiding en het inzetten van gekwalificeerde reddingshondenteams.

Onze stichting is opgericht in 1995 en bestaan dit jaar dus 20 jaar.

Reddingshonden kunnen op verschillende disciplines worden opgeleid en ingezet. Dit kan vlakte-, puin, water- en lawinewerk zijn. Daarnaast kent het reddingswerk ook de discipline mantrailing.

Bij deze discipline wordt gebruikt gemaakt van een specifiek geurobject van de vermiste persoon, bij de andere disciplines wordt gezocht op mensengeur.

Mensengeur verspreid zich ongewild in de omgeving en wordt meegenomen door de luchtstromen die er altijd zijn. De geurstromen worden door de hond opgevangen en uitgewerkt totdat de hond bij de vermiste persoon is.

Op puin, zoals we vandaag op getraind hebben, kan deze geurstroom door tocht en schoorsteenwerking in de gebouwen of puinbulten erg verstrooid of juist geconcentreerd raken. De hond moet leren dit zodanig uit te werken en duidelijk aangeven waar de vermiste zich bevind.

Als de persoon gevonden is krijg de hond hiervoor zijn beloning. Dit is een speeltje en/of een voertje.

Een opleiding tot gecertificeerd reddingshondenteam duurt gemiddeld 2-3 jaar, afhankelijk van baas en hond.

Wij als reddingshonden werkgroep werken bij vermissingen altijd in overleg met de politie, ook als familie ons rechtstreeks belt.

Ons team bestaat voor 100% uit vrijwilligers en krijgen hiervoor geen overheidssteun. Alle kosten moeten uit eigen zak betaald worden, dus steun van buitenaf is erg belangrijke en wordt altijd gewaardeerd.

Men kan ons steunen door geld te storten op onze rekening NL80INGB0004453790 t.n.v. Reddingshonden Werkgroep Overijssel. Wij zijn een officieel goed doel, dus in bepaalde gevallen is het aftrekbaar van de belasting.

Al het geld zal een goede bestemming krijgen.

Voor meer informatie verwijs ik graag naar onze website www.reddingshonden-overijssel.nl.

reddingshonden (1) reddingshonden (2) reddingshonden (3) reddingshonden (4) reddingshonden (5) reddingshonden (6)

Iemand werd daar neer gelegd de hond moet hem opsporen

reddingshonden (7) reddingshonden (8)De hond probeert een spoor te vinden

reddingshonden (10) reddingshonden (11) reddingshonden (12)

Ja hoor hij heeft hem gevonden normaal gaat dat niet zo makkelijk

dit werd even voor een foto gedaan

reddingshonden (13)

Hij gaat rustig zitten om te zeggen dat daar iemand is

reddingshonden (14)