Tubbergse Eschrit door Koets’n Keerls met nostalgische koetsen.

Tubbergse Eschrit door Koets’n Keerls met nostalgische koetsen.

Volgens traditie worden de Tubbergse Paardendagen (26 juli en 1 tot en met 6 augustus) ook dit jaar vooraf gegaan door de Eschrit. Op zondag 26 juli was in Tubbergen  het teken  van paarden en rijtuigen van leden van de Twentse rijtuig- en arresleevereniging de Koets’n-Keerls. Met steun van de gemeente Tubbergen en TMZ (Trivium Meulenbeltzorg) klinken in en buiten het dorp het geluid van paardenhoeven en ratelende rijtuigwielen. Een bonte stoet van vervoermiddelen die in het verleden door de adel en landman gebruikt werden voor uiteenlopende activiteiten als paardengerij om mee op bezoek te gaan, ter kerke te rijden, om mee te gaan trouwen, ter markt te gaan of ten doop. Uiteraard was de uitvoering vaak afhankelijk van de welstand van de eigenaar. Ook hing het samen met wat de streek aan voertuigen bood.Oude glorie

Nadat langzaamaan de rijtuigen plaatsmaakten voor de toen nog zeldzame automobiel, was de verwachting dat het tijdperk van het rijtuig voorgoed verdwenen was. Jaren later werd het tegendeel bewezen. In november 1969 werden de Koets’n Keerls opgericht en in de jaren zeventig kwamen er in Nederland heel wat rijtuigverenigingen bij maar met trots mogen de Koets’n Keerls stellen dat zij zijn uitgegroeid tot de grootste menvereniging van Nederland. De Eschrit, die dit jaar voor de 22e keer georganiseerd wordt, telt mee voor het Nederlands Kampioenschap van de N.V.T.G. (Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij). Dit kampioenschap wordt op 13 september verreden in Nationaal Park de Hoge Veluwe, waarbij het mooie Hubertus Jachtslot dient als achtergrond bij de lunch.

koetsenkeerls (1)koetsenkeerls (2)koetsenkeerls (3)koetsenkeerls (4)koetsenkeerls (5)koetsenkeerls (6)koetsenkeerls (7)

m_COEN7009X

koetsenkeerls (8)koetsenkeerls (9)koetsenkeerls (10)koetsenkeerls (11)koetsenkeerls (12)koetsenkeerls (13)koetsenkeerls (14)koetsenkeerls (15)koetsenkeerls (16)koetsenkeerls (17)koetsenkeerls (18)koetsenkeerls (19)koetsenkeerls (20)koetsenkeerls (21)koetsenkeerls (22)

Alle foto’s staan op  OYPO  kijk boven aan de site