DE EGGERMEISJES

DE EGGERMEISJES

Opening: was zaterdag 3 oktober 2015 om 16.00 uur bij het Kunst-Torentje

3 oktober 2015 t/m 1 november 2015

Onder de naam M&M Locating maken de kunstenaars Marianne Roodenburg en Marli Turion installaties waarbij de geschiedenis en omgeving van een locatie het uitgangspunt is. “Voor ons als buitenstaanders is Almelo een stad met een lange historie van textielfabricage en markante fabrieksgebouwen”.

Marli Turion heeft zich laten inspireren door de meisjes van Egger. In het historisch archief Almelo zijn van deze in vlammen opgegane fabriek van vitrage en borduurwerk alleen nog foto’s te vinden van bedrijfsuitjes van het vrouwelijk personeel. “Voor het Kunst-Torentje kiest zij voor het vrouwelijke aspect van het product; kant en andere stoffen, Zij vertaalt dit in monumentale tekeningen ( 5 bij 2.40) van waaiende jurken, gecombineerd met het kant uit de Almelose fabriek. Een tekening bedekt een raam en is naar buiten gericht. De andere tekening hangt aan de binnenkant en gaat een interactie aan met het schilderij van Marianne Roodenburg”.

Marianne Roodenburg dacht na over de ruimte waarin de Eggermeisjes werkten. “Hebben zij hun werk verricht onder dezelfde schuine glazen daken zoals in de fabriek van Ten Cate, die nu nog deels overeind staat? Als zij omhoog keken van hun werk, zagen ze dan de blauwe lucht met verdwijnende sterren en de weerschijn van hun draden in het glas?” Deze beelden zijn terug te vinden op haar doek van 5 meter hoog dat binnenin het Kunst-Torentje hangt.

eggermeisjes (1) eggermeisjes (2) eggermeisjes (3) eggermeisjes (4) eggermeisjes (5) eggermeisjes (6) eggermeisjes (7)eggermeisjes (8) eggermeisjes (9)

Wat zal er in dat kopje zitten denkt Marinus

eggermeisjes (10)

Zal ik dat vertellen Marinus lekkere soep