Sportcarrousel moet meer sporters opleveren

Erasmus Pro bijt het spits af

Sportcarrousel moet meer sporters opleveren

Sportparticipatie in Almelo en omgeving is groot. Veel mensen zijn lid van een vereniging of sportclub. Met uitzondering van mensen met een beperking. Voor hen is sporten bij een reguliere club geen vanzelfsprekendheid. Dat moet veranderen. Daarom financiert het ministerie van VWS een initiatief van regiosportcoach Ellen Perik van De Klup Twente: de Sportcarrousel. Vestigingsleider Ron Duchatteau van het Erasmus Pro en wethouder Anja Timmer gaven donderdagmorgen het startsein voor de Sportcarrousel in de sportzaal aan de Horstlaan.

De Sportcarrousel is een soort programmablok van sportclinics, informatie, scholing voor trainers/coaches, aanbiedingen en sportmeetings dat een half jaar duurt. Eerste onderdeel is de kick-off met veel, leuke, toegankelijke informatie èn sport. Daarna komt er twaalf weken lang op de woensdag en de donderdag een vereniging of sportclub naar school/instelling voor een sportclinic. MHC bijvoorbeeld, komt hockeyles geven. Big Bulls gaat deelnemers leren rugbyen, Vrivo leert de fijne kneepjes van volleybal et cetera. Een paar keer moeten de deelnemers ook naar de vereniging toe. Zoals zwemclub de Veene en naar de Gravenruiters, want ook paardrijden moet op het eigen terrein.

Na twaalf verschillende sportclinics is er een grote, afsluitende sportinstuif op het terrein van één van de deelnemende sportverenigingen. De eerste Sportcarrousel wordt afgesloten op het terrein van atletiekvereniging Sisu. Daar komen alle sportverenigingen weer naar toe, met in hun tas leuke aanbiedingen voor deelnemers. Ze kunnen dan voor een bescheiden bijdrage een proeflidmaatschap uitzoeken bij een of meer van de verenigingen en vier tot zes weken lang bij de club zelf uitproberen of het iets voor hen is.

De Sportcarrousel is er voor kinderen van het speciaal basisonderwijs, leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs, scholieren met psychiatrische problematiek en jong volwassenen en volwassenen met niet aangeboren hersenletsel woonachtig in Almelo. Tubbergen, Twenterand, Wierden, Rijssen Holten, Hellendoorn, Borne, Hof van Twente en Dinkelland.

De Sportcarrousel begon 19 november 2015 te draaien bij het Erasmus Pro (voortgezet onderwijs) en gaat daarna in het voorjaar van 2016 naar De Sleutel in Vroomshoop (basisschool), na de zomervakantie in 2016 naar de Veenlanden (voortgezet onderwijs voor kinderen met psychiatrische problemen) in Almelo, in het najaar van dat jaar start ze voor leerlingen van De Brug (voortgezet onderwijs zeer moeilijk lerende kinderen) en  in het voorjaar van 2017 voor de deelnemers van ’t Knooppunt (voor mensen met niet aangeboren hersenletsel).

Er hebben zich al veel sportverenigingen aangesloten bij de Sportcarrousel. De Mixed Hockey Club Almelo, Oranje Nassau, DRC 2012, Peatminers, Vrivo, Gravenruiters, Judovereniging Almelo, Big Bulls Almelo en de Veene Almelo/Wierden doen zeker mee. Andere verenigingen (atletiek, honk- en softbal, korfbal, streetdance, tennis en gamen) overwegen serieus om aan te haken.

Het ministerie van VWS betaalt de Sportcarrousel. Ze heeft een bedrag van bijna €98.000,00 toegezegd voor het hele project. Van dat geld worden de bijeenkomsten vergoed, maar ook de aanschaf van een Sportcarrousel aanhanger met sportattributen. Zoals sportrolstoelen en veel ander, bijzonder sportmaterieel dat verenigingen en clubs kunnen lenen voor hun activiteiten.

Foto’s Hanny ter Doest

DSC_0092 DSC_0094 DSC_0099 DSC_0100 DSC_0121