Groot Almeloos Dictee 2015

Na een zinderende avond met woorden als: contemporaine, geëxpliqueerd, solipsistische en polyamoureuze kwam als winnares van het Groot Almeloos Dictee uit de strijd:

Dorothée Fonteijn

2e prijs Mevrouw E. Stevens-Hamse

3e prijs Mevrouw A. Weusthuis

Categoriewinnaar prominenten: mevrouw D. Brand-Beld

Categoriewinnaar Tubantialezers: mevrouw R. Goossen

Categoriewinnaar leerlingen VO: Anniek van der Kraats van het Erasmus

Literatuurquizwinnaar: de heer A.J. Woittiez

Eigen foto’s

1e prijs Dorothée FonteijnEerdte prijs Dorothée Fonteijn

2e prijs mevr. Stevens-Hamse2e prijs Mevrouw E. Stevens-Hamse

3e prijs mevr. Weusthuis3e prijs Mevrouw A. Weusthuis

DSC08520 DSC08522 Gert Jan Sweep dir. biebKarin Voskuil DSC08492

Groot Almelo’s Dictee 2015

Vrijheid: oorlog en vrede in de hedendaagse letteren.

Over penisnijd, vermeende NSB’ers en overzeese koloniën.

 

 

  1. Waar tirannie heerst, vlucht de mens. Heden ten dage beogen Syriërs, soennitisch, alevitisch of sjiitisch, vluchtend voor aartslelijke ayatollahs in kakiuniformen en Al Qaidagelieerde paramilitaire eenheden, en masse een nieuw domicilie.

 

  1. In de contemporaine opinievorming wordt de eigen vrijheid jammer genoeg frequent bewierookt en die van de ander gebagatelliseerd of getrivialiseerd.

In veel literatuur komt het thema vrijheid voor, geëxpliqueerd aan de hand van concrete levenservaringen van al dan niet fictieve romanpersonages.

 

(Zo ook bij de volgende schrijvers:)

 

  1. Deze romancière en essayiste studeerde Germaanse filologie en was in de echt verbonden met een Mechelse poëet. Met haar paskwillen tegen de fallocratie in de literatuur werd haar regelmatig gegoochel met solipsistische artisticiteit verweten, zelfs door de intelligentsia.

 

  1. Veel werken van deze gerenommeerde fatalist bevatten aspecten van transcendentale,  ethisch-existentiële en cultuurkritische filosofieën. Zijn omgekeerde bildungsromans herbergen veelal graalqueesten, uitgevoerd door paranoïde, aberrante antihelden. (Willem Frederik Hermans)

 

  1. De vluchtelingen die deze schrijver in zijn roman laat dolen door onbestemde steppegebieden met fata morgana’s, dragen aanvankelijk helemaal geen namen. Tijdens hun tocht door semiaride zones zijn ze als bedoeïenen, met al dan niet gefakete identiteitsbewijzen overgeleverd aan nietsontziende mensensmokkelaars.

 

  1. De absurdistische stijl, vol  prachtige oneliners over de onvolkomenheid van het menselijk contact, maakt van deze geperverteerde picareske roman de beste inleiding tot het steeds verder uitdijende universum van dit non-descripte kruidje-roer-me-niet, wiens leven pas draaglijk werd toen hij het ging opvatten als een magistraal toneelstuk.

 

  1. Ondanks diverse onderscheidingen, zoals die van Officier in de Orde van Oranje-Nassau, werd deze polyamoureuze literator met

homo-erotische fantasieën bij tijd en wijle verguisd  en beschuldigd van blasfemie en alcoholistisch gewauwel.

 

  1. De adolescentiefase van deze met dandyisme flirtende auteur uit een repatriantenfamilie van oud-Indiëgangers was doordesemd van pseudospirituele, controversiële ideeën  uit de esoterie, astrologie, numerologie, acupunctuur, theosofie, reïncarnatieleer et cetera.