Almelo heeft meest duurzame stadhuis van Nederland

BREEAM-NL Excellent: Almelo heeft meest duurzame stadhuis van Nederland

Duurzaamheidswethouder Javier Cornelissen van Almelo heeft vandaag het BREEAM-NL Excellent duurzaamheidscertificaat ontvangen uit handen van Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council. Met een score van 77,81% is het stadhuis van Almelo het meest duurzame gemeentehuis van Nederland. Cornelissen: “Ik ben trots op de duurzaamheidsprestaties die we met alle partners geleverd hebben.”

BREEAM-NL is in Nederland het meest gebruikte keurmerk voor het integraal beoordelen van de duurzame prestaties van gebouwen. Er wordt gelet op negen verschillende onderdelen van duurzaamheid, waaronder energie, gezondheid en materiaalgebruik. Al meer dan 3.500.000 vierkante meter kantooroppervlak is gecertificeerd met het keurmerk. Het BREEAM-NL keurmerk wordt beheerd door de Dutch Green Building Council. Directeur Annemarie van Doorn: “We zien een groei in het aantal BREEAM-NL certificaten voor overheidsgebouwen. Almelo levert een unieke prestatie. En geeft als gemeente het duurzame voorbeeld: voor andere overheden, maar ook voor het bedrijfsleven.”

Duurzaam ontwerp nu realiteit

Het stadhuis van Almelo is sinds maart 2015 in gebruik en is met zijn twee torens een echte eyecatcher in het centrum van Almelo. Het gebouw van zo’n 20.000 vierkante meter is ontworpen door Kraaijvanger Architecten. Het ontwerp van het gebouw is in 2012 al beloond met een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat. De gemeente heeft dit ambitieuze ontwerp ook daadwerkelijk in de praktijk gerealiseerd. Zodoende kan nu ook het BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat worden uitgereikt.

Optimum van techniek en ontwerp

In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken toegepast. Zo heeft het stadhuis een WKO-installatie. Tevens zijn led-verlichting en daglichtsensors toegepast, waardoor jaarlijks zo’n 100.000 kWh elektriciteit kan worden bespaard. Daarnaast is in het ontwerp goed

rekening gehouden met de lichtinval; de gevels van het gebouw zijn optimaal georiënteerd op de zon. En door de open inrichting wordt flexibel werken gestimuleerd.

Duurzaam als standaard

Wethouder Javier Cornelissen (duurzaamheid): “We hopen dat anderen onze titel van meest duurzame stadhuis snel overnemen. Dat zou namelijk betekenen dat Nederland verduurzaamt en dat duurzaamheid geen opgave meer is, maar een standaard uitgangspunt.” Cornelissen stelt dat duurzaam bouwen één is, maar dat de gemeente ook bekijkt hoe het bestaande maatschappelijk vastgoed verduurzaamd kan worden. “Die verantwoordelijkheid hebben we en willen we ook nemen. Als voorbeeld naar de stad.”

breeam certificaat (1) breeam certificaat (3) breeam certificaat (4) breeam certificaat (5)wethouder Javier Cornelissen

breeam certificaat (6) breeam certificaat (7) breeam certificaat (8)Eric Zweers (ABC Nova) namens het ontwerpteam

breeam certificaat (9) breeam certificaat (10)Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council

breeam certificaat (11) breeam certificaat (12) breeam certificaat (13)

breeam certificaat (2) breeam certificaat (14) breeam certificaat (15)

Ieder een kreeg zo’n boek over de bouw van het Gemeentehuis

breeam certificaat (16)Vincent van der Meulen van Kraaijvanger (geboren in Almelo)

breeam certificaat (17)Sven Brookhuis van SKEPP (uit Almelo)

breeam certificaat (18) breeam certificaat (19) breeam certificaat (20)Ivo Vonk van ABC Nova

breeam certificaat (21)Jan Willem van de Groep van Stroomversnelling

breeam certificaat (22) breeam certificaat (23) breeam certificaat (24) breeam certificaat (25) breeam certificaat (26)