Twentse streekproducten krijgen nu ook landelijk erkenning

Twentse streekproducten krijgen nu ook landelijk erkenning

Vanaf vandaag, donderdag 14 januari, zijn er 10 regionale producenten bij die de titel “Erkend streekproduct” mogen dragen, mede door een gulle gift van de gemeente Almelo. Stichting Streekeigen Producten Nederland, een landelijke keurmerk organisatie, heeft de certificaten uitreikt aan 9 producenten, de 10e volgt binnenkort. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst over streekproducten in het ROC van Twente, locatie Almelo.

Eind 2014 was er op dezelfde locatie een minisymposium over streekproducten waarin de gemeente Almelo 10 vouchers ter beschikking stelde voor de certificering. De gemeente Almelo maakt deel uit van de Groene Metropool Twente, het stimuleren van het gebruik van streekproducten maakt deel uit van dit uitvoeringsprogramma, vandaar ook dat de gemeente de regionale producenten zo haar betrokkenheid toont en ondersteuning biedt.

De volgende producenten kregen de certificering: Slagerij De Feijter – Hengelo, Schapengrazerij – Bornerbroek, Antonia’s Mosterd – Haarle, Hertenhouderij – Geesteren, Wijngaard Tappenmars – Den Ham, De Pauw Bier – Ommen, Kaasboerderij ‘t Hoepel – Mander, Fruitboerderij Oold Bleank – Rossum en de Buffalofarm uit Denekamp. Koehouderij Erfgoed Bossem uit Lattrop kon niet aanwezig zijn, zij krijgen binnenkort het certificaat uitgereikt.

Keurmerk Erkend Streekproduct

SPN is een door de overheid erkende keurmerkorganisatie voor streekproducten en is eigenaar en beheerder van het keurmerk Erkend Streekproduct. Zij hanteert strenge richtlijnen ten aanzien van de erkenning; zo moet een producent voldoen aan eisen m.b.t. grondstoffen, bereiding of verwerking in de eigen streek en stellen ze eisen ten aanzien van maatschappelijk verantwoorde productie en verwerking, met extra aandacht voor biodiversiteit, natuur, landschap, milieu en dierwelzijn.

De bijeenkomst was een afstudeeropdracht, in opdracht van de gemeente Almelo, voor studenten van het ROC voor de opleiding Facilitair Leidinggevende in combinatie met de Horeca opleiding. Vandaar dat er ter afsluiting van de bijeenkomst voor de genodigden een lunch geserveerd werd, die was bereid door de leerling-koks van de opleiding Horeca van het ROC. De lunch was uiteraard samengesteld met de producten van de gecertificeerde streekproducenten. Bij deze lunch was ook gedeputeerde Maij van de provincie Overijssel aanwezig.

Naast de uitreiking van de certificaten heeft wethouder I. ten Seldam namens de gemeente Almelo als eerste gemeente in Twente de Agenda Stadslandbouw van het Stedennetwerk ondertekend. Hierbij was ook mevr. I. Diks aanwezig, zij is ambassadrice van de stadslandbouw in Nederland.

streek producten (1) streek producten (2) streek producten (3) streek producten (4) streek producten (5) streek producten (6) streek producten (7) streek producten (8) streek producten (9) streek producten (10) streek producten (11) streek producten (12) streek producten (13) streek producten (14) streek producten (15) streek producten (16) streek producten (17) streek producten (18) streek producten (19) streek producten (20) streek producten (21) streek producten (22) streek producten (23)