Almelose scholieren naar Zwolle voor finale Overijssel Debat Award Almelo

Almelose scholieren naar Zwolle voor finale Overijssel Debat Award Almelo

Na een gezamenlijke brunch in het stadhuis en met nog wat laatste debattips van wethouder Alex Langius worden de 25 finalisten van de Overijssel Debat Award Almelo donderdag 17 maart 2016 om 12.00 uur uitgezwaaid wanneer zij per bus op weg gaan naar de finale. In het Provinciehuis in Zwolle gaan de leerlingen van vijf Almelose scholen met elkaar de strijd aan om de titel ‘Beste scholierendebater van Almelo’. De debatwedstrijd in Zwolle begint om 14.00 uur. Rond 17.30 uur is de winnaar bekend.

De finalisten zijn de winnaars van democratiespelen die de afgelopen weken een aantal malen werden gespeeld in de Almelose raadszaal. Leerlingen van de deelnemende scholen gingen daar in debat met elkaar en met een Almelo’s raadslid in de rol van wethouder. De finalisten zijn verder voorbereid door een workshop debatteren te volgen. De deelnemende scholen zijn het Canisius, Erasmus, Noordik, Pius X en ROC van Twente. In totaal deden zo’n 320 leerlingen mee aan de Overijssel Debat Award Almelo 2016.

Tijdens de finale in Zwolle worden er vijf actuele onderwerpen behandeld die betrekking hebben op de gemeente Almelo en/of de provincie Overijssel. Een deskundige jury, bestaand uit Statenlid en voorzitter van de jury Yvonne Koolhaas en raadsleden Marike van Doorn en Marcel Zielman beoordeelt de deelnemers.

De Overijssel Debat Award Almelo 2016 is een samenwerking tussen de gemeente Almelo, de provincie Overijssel en het Pius X College in Almelo. Zij vinden het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium kennismaken met de democratie in Nederland en de kunst van het debatteren. Ook is het voor de gemeente Almelo een manier om meer jongeren te betrekken bij het werk van de gemeente in het nieuwe stadhuis.

Foto’s Geleraaf

kaarten-DSC_0021-800 kaarten-DSC_0024-800 (2) kaarten-DSC_0026-800 (3)