Dantes Droom en het Pius X

Meer dan 50 leerlingen van het Pius X College, locatie Aalderinkshoek, hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan een groots en spetterend theaterstuk: Dantes Droom.

Twee avonden werd het stuk voor een volle zaal ten uitvoer gebracht.

Nachtmerrie van een scholier

Het theaterstuk is geïnspireerd op een klassieker uit de Westerse literatuur: Dantes Inferno en gaat over de nachtmerrie van een scholier die afdaalt door zeven stadia van de hel. Script, choreografie en muziek zijn gemaakt/bewerkt/geselecteerd door docenten Rosalinde Hauwert (drama), Judith Kroeze (muziek) en Ruud van der Meulen (beeldende vorming). Zij geven de verschillende stadia van de hel een eigen invulling: de een met toneel/spel en een komische noot, de ander met muziek, weer een ander met film of dans – of met combinaties daarvan. Het gaat hier dus om totaaltheater, een toneelvorm waarin een groot aantal kunstvormen in één voorstelling verenigd wordt.

Meesterwerk in nieuw jasje

Het oorspronkelijke meesterwerk van Dante speelt zich al in 1300, maar in de bewerking van het Pius X College is het 2016. “Het zal lijken of de scenes zonder enige samenhang elkaar opvolgen”, verklapt Van der Meulen, “zoals we tegenwoordig zappen van het ene naar het andere kanaal, of door informatie scrollen. Maar uiteindelijk wordt wel duidelijk dat er wel degelijk verband zit tussen al die versnipperde delen.”

De enthousiaste Piusleerlingen acteerden en musiceerden met een ogenschijnlijke nonchalance en lieten in een dromerige sfeer een mooie avond vol toneel, film, muziek en koorwerk zien.

Bron: Pius X College Aalderinkshoek

Foto’s: Tom Mistrate Haarhuis

pius x (9)pius x (1)pius x (10)pius x (2)pius x (3)pius x (12)pius x (4)pius x (5)pius x (6)pius x (7)pius x (8)