Palthe aan basis van Staphorster stipwerk

Palthe aan basis van Staphorster stipwerk

Blijven vernieuwen, dat lijkt het motto van de initiatiefnemers van het Huis van Katoen en Nu. Sinds deze week is er in het Huis van Katoen en Nu weer een nieuwe expositie te bewonderen. In de zogenaamde Cotton Club is er nu een expositie van Staphorster Stipwerk. Deze volkskunst vindt haar oorsprong in Almelo.

Vernieuwen en blijven verbazen’, zegt Gerrit van Woudenbergh over het huis aan de Rosa Luxemburgstraat. Hij is voorzitter van de Stichting Huis van Katoen en Nu. ‘Verbazen door bijvoorbeeld de expositie van Staphorster Stipwerk. Want wie in Almelo weet dat dit sierlijke en kleurrijke schilderwerk op doeken haar oorsprong vindt in Almelo.’ Van Woudenbergh was zelf ook verbaasd. ‘Ook ik had geen idee, totdat ik er op gewezen werd door initiatiefneemster en kunstenaar Gertie Bijkerk. Zij heeft samen met de Staphorster zussen Faber de expositie ingericht.’

De expositie is iedere woensdag tot en met zaterdag, van 11.00 tot 17.00 uur te bewonderen in het Huis van Katoen en Nu, Rosa Luxemburgstraat 4 te Almelo.

Geschiedenis

In het boek over de geschiedenis van de Gebr. Palthe staat hoe Almelo en Staphorst met elkaar werden verbonden. Er staat geschreven: ‘Rond 1900 ontmoette de heer Frans Vloedgraven uit Staphorst op de markt in Meppel een boerenvrouw die een jakje droeg met opgedrukte motieven. Hij zag deze vorm van versierselen als een belangrijke anvulling op het uitgebreide aanbod van kleuren en motieven van de in de streekdracht gebruikte stoffen. Na enig speurwerk bleek de stof van het jakje te zijn bedrukt door de firma Palthe in Almelo.’ En zo ontstond er contact tussen Palthe en Vloedgraven, die met regelmaat bestellingen plaatste. Toen Palthe, vanwege teruglopende afzet, stopte met de productie van handbedrukte stoffen, nam Vloedgraven de drukkerijinventaris over en verhuisde die naar Staphorst. Daarmee was de basis gelegd en groeide de techniek blokdruk in Staphorst uit tot een uiting van volkskunst die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt toegepast en in Staphorst zichtbaar is.

staphorst bij katoen (1) staphorst bij katoen (2) staphorst bij katoen (3) staphorst bij katoen (4) staphorst bij katoen (5) staphorst bij katoen (6) staphorst bij katoen (7) staphorst bij katoen (8) staphorst bij katoen (9) staphorst bij katoen (10)

Fabriek van Palthestaphorst bij katoen (11)

1873 Vijftig jarig jubileum Gebrs Palthe met medewerkers in de tuin van de Sociëteit 1923

staphorst bij katoen (12) staphorst bij katoen (13) staphorst bij katoen (14) staphorst bij katoen (15) staphorst bij katoen (16) staphorst bij katoen (17) staphorst bij katoen (18)

Willem Dijkema zorgde voor de opening

staphorst bij katoen (19)

Gertie Bijkerk vertelde over de Staphorster Stipwerkstaphorst bij katoen (20) staphorst bij katoen (21) staphorst bij katoen (22) staphorst bij katoen (23) staphorst bij katoen (24)

Johan Bijkerk zorgde voor de muzikale omlijsting