Peter-Jort Bakhuis winnaar eerste editie Overijssel Debat Award Almelo 2016

Peter-Jort Bakhuis van CSG Het Noordik heeft de eerste editie van de Overijssel Debat Award Almelo 2016 gewonnen. Hij is de beste debater van Almelo 2016 en heeft de wisselbeker mee naar huis genomen. In het provinciehuis in Zwolle streed hij donderdag 17 maart in de finale tegen Auley Boermann van dezelfde school. In vier rondes liet hij 24 leerlingen uit Almelo achter zich.

Publieksprijs

Juryvoorzitter Yvonne Koolhaas (Statenlid) reikte de glazen awards, de bossen bloemen en cadeaubonnen uit aan de winnaars. De beste debater van Almelo kreeg eveneens de wisseltrofee mee naar huis. Naast de juryprijs kon het publiek ook een winnaar aanwijzen. De publieksprijs ging eveneens naar Peter-Jort Bakhuis.

Unanieme beslissing

In het finaledebat debatteerden de finalisten over de stelling ‘De provincie Overijssel moet

meer subsidie uittrekken voor voorzieningen voor jongeren in Almelo”. De jury, bestaande uit Statenlid Yvonne Koolhaas en Almelose raadsleden Marike van Doorn en Marcel Zielman waren het unaniem eens. “Het was een beleefd debat waarbij beide finalisten ruimte aan elkaar gaven”, aldus Yvonne Koolhaas. “Uiteindelijk bleef Peter-Jort Bakhuis in het debat dicht bij de stelling. “

Sterke tegenstanders

Peter-Jort vond het een geweldige ervaring om in de Statenzaal van de provincie Overijssel te staan. “De debatten waren van een hoog niveau. We hebben met elkaar, in de klas, deze finale voorbereid. Ik heb erg veel plezier gehad!” Auley was het met Peter-Jort eens: ”Er zaten sterke tegenstanders tussen. Het was erg leuk om te doen en ik heb er veel van opgestoken”. Dat beide finalisten van CSG Het Noordik afkomstig waren, maakte de finale dubbel zo leuk.

De Overijssel Debat Award Almelo 2016

Na het succes van de provinciale Overijssel Debat Award heeft Almelo dit jaar een eigen debatwedstrijd. Vijf Scholen uit Almelo strijden tegen elkaar om de titel “Beste Debater van Almelo 2016”. De Overijssel Debat Award Almelo wordt georganiseerd door de provincie Overijssel, de gemeente Almelo en het Pius X College Almelo. Zij vinden het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium kennismaken met de democratie in Nederland en de kunst van het debatteren. 320 Almelose leerlingen hebben een democratiespel in het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Almelo gespeeld. In totaal zijn 25 scholieren ( Vijf finalisten van vijf scholen) naar het provinciehuis in Zwolle afgereisd voor de finale. Voorafgaand aan de finale hebben zij een training debatteren gevolgd.

Overijssel Doet Mee! en gemeente Almelo
Jongeren zijn van groot belang voor ons werk en ons leven. Maar ook voor onze democratie. Daarom is het van belang dat we laten zien hoe de politiek werkt en hoe het gemeentelijke, provinciale en landelijke beleid tot stand komt. Via het project Overijssel doet mee! gaan jaarlijks meer dan 4.500 jongeren in gesprek met Overijsselse politici in onder meer gastlessen en Democratiespelen. De Overijssel Debat Award Almelo is een unieke samenwerking tussen Overijssel Doet Mee! en de gemeente Almelo waaraan 320 jongeren hebben meegedaan.

www.overijsseldoetmee.nl

Eigen foto

Foto Overijssel Debat Award Almelo 2016Juryvoorzitter Yvonne Koolhaas (Statenlid) reikte de glazen awards, de bossen bloemen en cadeaubonnen uit aan de winnaars.