Zakelijk Almelo 04-04-2016

Ad Louter is net terug van de Nuclear Industry Summit 2016, die onlangs plaatsvond in Washington. Doel is het vreedzame gebruik van kernenergie promoveren en onheus gebruik onmogelijk maken. Zelf is hij voorstander van kernenergie: er zal altijd behoefte blijven aan en een markt zijn voor kernergie de komende decennia.

Het zijn geen moeilijke jaren, eerder ‘vlakke’ jaren. Er is sprake van stabilisatie van de vraag.

Duitsland gaat uitfaseren, België en Zwitserland volgen. Andere en grotere landen breiden juist uit. Wel is er momenteel prijsdruk en overcapaciteit. Urenco zelf behoort tot de best presterende staatsbedrijven. Voor de komende tien jaar is de orderportefeuille gevuld. Na circa tien vlakke jaren verwacht Ad Louter weer een groeiende vraag.

 

Urenco Nederland B.V. is onderdeel van het consortium Urenco en ‘het vlaggeschip van de groep. We zijn de grootste van de vier sites. Wat we hebben zullen we maximaal benutten’.

 

De stabiele isotopen die Urenco in Almelo vervaardigt worden voornamelijk toegepast in de medische sector, vooral voor kankerdiagnostiek en –therapie. ‘In stabiele isotopen hebben wij meer dan 40% van de wereldmarkt in handen, we groeien elk jaar, het is een pareltje.’

 

President Obama vindt dat centrales beter op hun veiligheid dienen te letten. De hoeveelheid hoogverrijkt uranium, die geschikt is voor bommen, is significant verlaagd. ‘Er is een grote dreiging uit de wereld geholpen. Daarin speelt de USA een leidende rol. Wij produceren laagverrijkt uranium en staan onder streng toezicht van toezichthouders.’

 

De afvalproblematiek en het veilghouden van centrales, ‘daar moet je het over hebben’. Volgens Ad Louter red je het niet alleen met zonne- en windenergie. Kernenergie is CO2-vrij, die moet je erbij hebben.’

 

Nederland loopt achter qua omschakeling naar duurzame energie. De Urenco-voorman schrijft dat toe aan het feit dat we een dichtbevolkt land zijn. We willen wel windturbines maar niet in onze achtertuin. Zelf zou hij inzetten op windenergie offshore, al is dat ingewikkelder en duurder. ‘De politiek moet daadkrachtiger zijn.’

 

Wat de eventuele verkoop van de aandelen Urenco door de Nederlandse staat betreft, ‘het is niet aan Urenco daar iets van te vinden’. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt tegen. De Nederlandse staat is al 46 jaar aandeelhouder.Wie ook de nieuwe eigenaar wordt – en dan liever een andere staat – de fabriek blijft hier staan. ‘We voelen ons hier thuis.’

 

Ad Louter zet het beleid van zijn voorganger Huub Rakhorst inzake openheid voort. ‘Het utracentrifugedeurtje blijft dicht, maar verder zijn we gewone mensen, al is het wel een uniek bedrijf. Openheid is belangrijk, we zullen het ook meteen vertellen mocht er iets niet goed gaan.’

 

‘We voelen ons verbonden met Almelo’, besluit Ad Louter. ‘We hebben een goede band met de stad en de bevolking.’ Hij betreurt het dan ook dat slechts 15% van de medewerkers uit Almelo afkomstig is. ‘Dat zou ik graag hoger zien, net als meer vrouwen vanwege de afspiegeling van de samenleving.’

 

 

Jan Smit, voorzitter van Heracles Almelo, nam ook deze avond vrijwel geen blad voor de mond.

Met de wedstrijd van jongstleden zaterdag in gedachten vertelde hij trots te zijn dat tegen FC Utrecht gelijk is gespeeld. Het heeft een vijf keer zo hoge begroting. Daarom blijft hij realistisch. Europa ingaan is een droom, maar clubs als Ajax, PSV en Feyenoord haal je nooit in. ‘We geven niet meer geld uit dan er binnenkomt.’

 

Het vernieuwbouwde stadion was een goede beslissing. Meer dan voorheen is ‘een avondje Heracles een avondje uit’. ‘Alle ploegen zeggen: “Ongelooflijk, de bouw, de sfeer, de voorzieningen…”, daar zijn we verschrikkelijk trots op. We zijn een Traditionsverein.’ Hij liet niet na opnieuw zijn teleurstelling uit te spreken dat de gemeente Almelo – ‘als enige in Nederland’- geen skybox of stoelen in het stadion heeft.

 

Wat de naamgeving voor het stadion betreft, moest hij terughoudender zijn. Uitspraken doen over de situatie bij FC Twente achtte hij niet raadzaam.

zakelijk almelo (1)

zakelijk almelo (6)Siegfried slaat de gongzakelijk almelo (2)Gebroederlijk naast elkaar zal daar de nieuwe burgemeester tussen  zitten  !!!!!!!zakelijk almelo (3) zakelijk almelo (4) zakelijk almelo (5) zakelijk almelo (7)Coen Heldeweg opent Zakelijk Almelo

zakelijk almelo (8)Ad Loute van Urenco Nederland B.V  en  Martin Steenbeeke

zakelijk almelo (9) zakelijk almelo (10) zakelijk almelo (11) zakelijk almelo (12)Marinus Blaak van de geleraaf op de zeepkist zakelijk almelo (13) zakelijk almelo (14)Dick de Rijter zorg de weer voor het geluidzakelijk almelo (15) zakelijk almelo (16) zakelijk almelo (17)Wim van der Elst deed weer een Column

zakelijk almelo (18)Jan Smit, voorzitter van Heracles en Martin Steenbeeke

zakelijk almelo (19) zakelijk almelo (20) zakelijk almelo (21) zakelijk almelo (22) zakelijk almelo (23)De pers was weer druk aan het schrijvenzakelijk almelo (24) zakelijk almelo (25) zakelijk almelo (26) zakelijk almelo (27) zakelijk almelo (28) zakelijk almelo (29)