VVD Werkbezoek Riwald Recycling Almelo

VVD Werkbezoek Riwald Recycling Almelo

 

Vrijdag 9 september heeft de VVD Almelo een werkbezoek georganiseerd aan één van de vele mooie bedrijven die Almelo rijk is: Riwald Recycling.

Riwald Recycling is een van de grotere spelers op het gebied van metaalrecycling in Nederland. 100% recycling is het streven. Daarom investeert Riwald Recycling in de toekomst door de inzet van een unieke high-tech granulator in combinatie met een daaraan gekoppelde afvalscheidingsinstallatie. Hierdoor kan praktisch al het vuil dat vrijkomt worden opgewaardeerd voor hergebruik. Dit maakt Riwald Recycling één van de meest innovatieve recyclingbedrijven binnen Europa. Riwald Recycling denkt aan de toekomst. Zij tonen aan dat metaalrecycling ook anders kan. Duurzamer, schoner én professioneler.

Een mooi aantal gasten, waaronder de VVD fractie Almelo, maar ook VVD Hengelo (Roel Kok) en VVD Wierden (Rita Ekkelenkamp) en Lokaal Almelo Samen, Christen Unie en CDA waren allen aanwezig bij het bezoek.

Directeur Ewald Huzink heeft ons rondgeleid over het.15ha grote terrein van Riwald. Het bedrijf is in 2005 van Geesteren naar Almelo gekomen en heeft het huidige terrein in vier fasen aangekocht. Op het moment verwerkt Riwald 200.000 ton per jaar, die ze voor 98% volledig recyclen.

We mochten met de groep het zeer opgeruimde terrein over en kregen een uitgebreide uitleg over de dagelijkse activiteiten. Grote en kleine bergen met -in de volksmond-  “oud ijzer”, die al voorgesorteerd zijn op goed en slecht (zwaarte van het ijzer), wasmachines, hogedrukspuiten, verwarmingsketels, etc. Alles keurig in de vakken. Natuurlijk voor de veiligheid van de werknemers, maar ook voor de bandenbescherming van leveranciers en eigen vervoer.

Riwald maakt gebruik van een unieke granulator (maar 13 in de wereld) die scheidt met behulp van o.a. inductie, magnetisme en gewicht. Ook wordt er gebruik gemaakt van een zelfontwikkelde afval verbeteraar die met behulp van o.a. water de soorten afval verdeeld. Dit proces wordt soms herhaald en op kleine aantallen ook nog handmatig aangevuld met als resultaat dat 98% volledig gerecycled wordt!

En Riwald blijft werken aan verdere verbetering om tot 100% te kunnen komen.

Riwald wordt aangeleverd over de weg, maar vervoert 95% van de gerecyclde grondstoffen per water  uit Almelo. Eén schip staat voor 60 vrachtwagens. Ligging aan het water is dan ook een belangrijke keuze geweest voor de vestiging van Riwald in Almelo.

Ewald geeft de gemeente Almelo een rapportcijfer 9. Ook Riwald heeft wel eens moeten wachten op een vergunning, vanwege bezwaar of onvolkomenheden, maar hij is zeer tevreden over de medewerking van onze gemeente.

Een opvallende uitspraak is dat het afvalscheiden aan de bron -juist ook op huishoudelijk niveau-  achterhaald is volgens Huzink. De technologie is dusdanig verbeterd dat het niet te vergelijken is met hoe de mensen het thuis doen. Alles moet toch nagesorteerd worden. Hij suggereerde dat de kosten van het gescheiden afhalen beter gebruikt kunnen worden voor een schone recycling van het huishoudelijk afval.

 

Riwald; een bedrijf waar Almelo  net zo trots op mag zijn als de familie Huzink zelf.

 

Bedankt voor jullie gastvrijheid!

riwald (1) riwald (2) riwald (3) riwald (4) riwald (5) riwald (6) riwald (7) riwald (8) riwald (9) riwald (10) riwald (11) riwald (12) riwald (13) riwald (14) riwald (15) riwald (16) riwald (17) riwald (18) riwald (19) riwald (20) riwald (21) riwald (22) riwald (23) riwald (24) riwald (25) riwald (26) riwald (27) riwald (28) riwald (29) riwald (30) riwald (31) riwald (32) riwald (33)