Jarige bibliotheek krijgt twee erepenningen

Jarige bibliotheek krijgt twee erepenningen

Burgemeester Arjan Gerritsen reikte de 100-jarige bibliotheek dinsdag 22 november tijdens de opening van de feestweek de Koninklijke erepenning uit namens de commissaris van de Koning en de Almelose Stadspenning uit naam van het gemeentebestuur. Beide penningen werden inclusief oorkondes in ontvangst genomen door directeur Gert-jan Sweep.
Daaraan voorafgaand was er uitgebreid stilgestaan bij de 100-jarige historie van de Almelose bibliotheek die in 1916 gesticht werd als openbare leeszaal door Hendrik Salomonson, een Almelose textielfabrikant. De leeszaal was de eerste 47 jaar van haar bestaan gevestigd in een mooi oud pand aan de Grotestraat, dat inmiddels afgebroken is. Het bevond zich ter hoogte van de huidige passage naar het Marktplein. In 1965 verhuisde de bibliotheek naar de Hofstraat, naast het daar toen gevestigde postkantoor. Het was het eerste gebouw in Nederland dat speciaal als bibliotheek werd ontworpen. De architect was J.C. Rentjes. Zowel postkantoor als bibliotheek werden in de jaren 80 afgebroken om plaats te maken voor appartementengebouwen. In augustus 1994 verhuisde de Bibliotheek Almelo naar het huidige nieuw gebouwde pand aan Het Baken. Ook de veranderende maatschappij en de verschillende ontwikkelingen in het bibliotheek wezen kwamen voorbij tijdens de toespraken van beide heren en van bibliotheekmedewerker Ellen lamberts.
Na afloop van de officiële opening in de feestelijk versierde bibliotheek, die voor de gelegenheid de oranje loper had uitgelegd om de vele genodigden en belangstellenden te verwelkomen, ging de feestweek van start met een symposium over laaggeletterdheid. En met een borrel en muziek, een waardig en vrolijk begin van de feestweek: Hieperdebieb 100 jaar Bieb!

bieb (1) bieb (2) bieb (3) bieb (4) bieb (5) bieb (6) bieb (7) bieb (8) bieb (9) bieb (10) bieb (11) bieb (12) bieb (13) bieb (14) bieb (15) bieb (16) bieb (17) bieb (18) bieb (19) bieb (20) bieb (21) bieb (22)