Poetsen van Stolpersteine

Poetsen van Stolpersteine

Een mens is pas vergeten wanneer zijn naam is vergeten

IMG_1462

Vrijwilligers van de Baptistengemeente Almelo hebben tijdens ‘NL Doet’ van het Oranjefonds, zaterdagmorgen 11 maart in Almelo 55 Stolpersteine gepoetst. Stolpersteine (Struikelstenen) zijn gedenksteentjes voor slachtoffers van het Nazi regime die geen graf hebben. Voor hun laatste vrijwillige woonadres wordt daarom, ter  herinnering aan hen, in het trottoir een Stolpersteine geplaatst. Het initiatief van de Stolpersteine is afkomstig van de Duitse Kunstenaar Gunter Demnig. Het idee is dat je in gedachten struikelt over deze geschiedenis en zijn motto is dat een mens pas vergeten is wanneer zijn naam is vergeten. In de in de stoep gemetselde steen  met messing naamplaatje staan de woorden: ‘Hier woonde…..’ dan  de naam, geboorte – deportatie – sterfdatum en plaats van overlijden, meestal één van de concentratiekampen. Omdat het messing door de weersinvloeden verkleurd worden ze eenmaal per jaar gepoetst, waardoor ze goed leesbaar blijven. De Stichting Levend Verleden Oost Nederland maakt het door de inzet van vrijwilligers mogelijk dat er in verschillende steden in Oost Nederland Stolpersteine worden geplaatst. In Almelo gaat het om in totaal 270 stenen waarvan er inmiddels 55 zijn geplaatst. Ieder jaar worden er begin april, omstreeks de Bevrijdingsdag van Almelo, nieuwe Stolpersteinen geplaatst en is er een Stolpersteine ceremonie. Dit jaar worden op 30 maart 20 Stolpersteine geplaatst en is de ceremonie op zondag 9 april om 15.00 uur in de raadszaal van het Stadhuis van Almelo. Burgemeester Arjen Gerritsen zal daar een overdenking uitspreken. De namen van De slachtoffers worden door leerlingen van het Erasmus voorgelezen. De Mauthausen Cyclus van Mikis Theodarakis wordt gespeeld door het Twents Mandoline en Gitaarorkest onder leiding van dirigent Leo van Rutte met solozang van Arash Roosbehi. De inloop is vanaf 14.30 uur De toegang is gratis.