3D-tekening Koornmarkt Almelo geeft inkijkje in energienet

3D-tekening Koornmarkt Almelo geeft inkijkje in energienet

Elke dag maken 30.000 huishoudens in Almelo voor gas en stroom gebruik van een betrouwbaar energienet. Netbeheerder Cogas is verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van dit net, dat alleen al in de gemeente Almelo bestaat uit 857 kilometer aan gasleidingen en 1.998 kilometer elektriciteitskabels. Dat is meer dan de totale omtrek van Nederland.

Om mensen stil te laten staan bij deze wereld onder de grond is vanaf 13 april een 3D-tekening te zien op de Koornmarkt. De tekening laat zien wat zich afspeelt onder onze voeten. Naast de tekening in Almelo zijn er ook tekeningen te zien in Nijmegen en Rotterdam. Met deze tekeningen, die onderdeel zijn van de campagne OnsEnergienet, vragen de netbeheerders van Nederland aandacht voor het belang van een betrouwbaar en toekomstbestendig energienet.

Het energienet in Almelo

Naast gasleidingen en elektriciteitskabels ligt er nog 3.493km aan glasvezelkabels en 1.696 km aan coaxkabels in Almelo; op sommige plekken wel meer dan een meter breed naast elkaar. Hiermee hebben inwoners toegang tot internet en televisie. Ook ligt er een warmtenet van 37,7 km in de wijk Windmolenbroek, waarmee 800 huishoudens zijn aangesloten op een stadsverwarmingsinstallatie. En sinds kort loopt er biogasleiding van 7,5 km naar Almelo. Hierin wordt binnenkort biogas vervoerd. Na omzetting tot groen gas kunnen hiermee 2.500 huishoudens worden verwarmd.

Kabels en leidingen liggen onzichtbaar onder de grond, maar er zijn ook plekken waar het energienet wél te zien is. Zo staan er bijna 450 gas- en elektriciteitsstations in Almelo. Denk aan de grijze kastjes langs de weg of de stenen huisjes in de plantsoenen. Hier worden gas en stroom geschikt gemaakt voor gebruik in huis en verdeeld over de wijken.

‘Ons Energienet’
Veel Nederlanders weten niet wie hun netbeheerder is en wat deze doet. Dat is niet zo gek, want het Nederlandse energienet behoort tot de betrouwbaarste ter wereld. Mensen vinden het vanzelfsprekend dat zij de beschikking hebben over gas en stroom. De zeven regionale netbeheerders in Nederland werken hier echter elke dag hard aan. Zij onderhouden de leidingen en kabels en maken het net toekomstbestendig.

Slimme energiemeters zijn belangrijk voor een duurzaam energienet. De komende jaren komen de netbeheerders daarom bij de mensen thuis om hun energiemeters te vervangen door slimme meters. Om mensen beter bekend te maken met wie er over de vloer komt en waarom, zijn de netbeheerders, waaronder Cogas het initiatief OnsEnergienet gestart. Met OnsEnergienet stellen zij zich voor en vertellen zij verhalen over het energienet, het werk en de slimme meter. De 3D-tekeningen zijn onderdeel van dit verhaal.

COGAS (1)

Ruben Ponica  legde vandaag de laatste hand aan het Kunstwerk Energienet onder de grond

COGAS (2) COGAS (3) COGAS (4) COGAS (5) COGAS (6) COGAS (7) COGAS (8) COGAS (9)

Ruben Ponica samen met Kim van Dam van Cogas op de brug

COGAS (10)

Rene Huizenga van Wetshuis op de brug

COGAS (11)

De politie kijkt even of ze er over heen kunnen met de fiets

COGAS (12)

alle maal op de foto

COGAS (13)