Directeur Klaas Knot opent Expositie rond ‘het verzet kraak

Directeur Klaas Knot opent Expositie rond ‘het verzet kraak’

Het is de directeur van de Nederlandse Bank Klaas Knot zelf die onlangs de expositie ‘Het verzet kraakt’ kwam openen. Hij was tot voor kort niet op de hoogte van de grote bankroof die er op 15 november 1944 plaats vond. Ondertussen is heeft hij zich behoorlijk ingelezen en laten voorlichten wat er destijds allemaal plaats vond. Het is nu voor hem ook met  alle omstandigheden er omheen,  een bankoverval die je oogluikend toestaat.

Verschillende uniformen, papieren en ander waardevol documentatie materiaal is te zien tijdens de expositie. De kleden die op de tafels liggen komen daadwerkelijk uit het toenmalige café Frielink in Harbrinkhoek. De plek waar een deel van de plannen rond de overval werden beraamd. Ook is er een fraaie verzetskist te bekijken. De gefilmde portretten door Peter Schoof van de verschillende verzetsmensen krijgen een ‘gezicht’.

Tijdens de oorlogsjaren waren er ook mensen in Almelo die tegen het verzet waren en daarvoor is een ietwat ’beladen hoek’ ingericht met bijvoorbeeld een stoel van Mussert die een tijd in de Bellinckhof gewoond heeft.  Ook is er een koffiehoekje ingericht voor mensen om bij te praten over alles wat getoond wordt en om de documentaire te bekijken. Er is niet alleen een expositie geopend in Almelo. Ook in Wierden, Nijverdal, Harbrinkhoek, Vriezenveen en Rijssen zijn verschillende mensen bezig geweest om hele mooie en passende exposities in te richten. De expositie in het stadsmuseum in Almelo  is de komende tijd te bezichtigen van dinsdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.

het verzet (1)

het verzet (10)

het verzet (2) het verzet (3) het verzet (4) het verzet (5) het verzet (6) het verzet (7) het verzet (8) het verzet (9) het verzet (11) het verzet (12) het verzet (13) het verzet (14) het verzet (15) het verzet (16) het verzet (17) het verzet (18) het verzet (19) het verzet (20) het verzet (21) het verzet (22) het verzet (23) het verzet (24)Directeur van de Nederlandse Bank Klaas Knot

het verzet (25) het verzet (26) het verzet (27) het verzet (28) het verzet (29) het verzet (30) het verzet (31) het verzet (32) het verzet (33)