Opname van de Amerikanevel

NGC7000_Noord-Amerikanevelfoto: Dave Mason Astrophotography.

Opname van de Noord-Amerikanevel, gefotografeerd met een 80mm f6 triplet refractor telescoop met een Canon 40D digitale spiegelreflexcamera. De opname is gemaakt met sluitertijden van 41 x 5 minuten, met een totale belichting van 3 uur en 25 minuten, gemaakt vanuit mijn achtertuin!

groei en bloei (13)Dave Mason

DE NOORD-AMERIKANEVEL

 Kosmische stof

Als je een foto van de Noord-Amerikanevel ziet, weet je direct hoe de nevel aan zijn naam is gekomen. In de nevel kun je namelijk duidelijk de vorm van Noord-Amerika herkennen. Tussen de Aarde en de nevel ligt een band van kosmische stof die het licht van achterliggende sterren en nevels absorbeert. Deze band bepaalt de vorm die wij zien.

De nevel bevindt zich in het sterrenbeeld Zwaan, niet ver van de heldere ster Deneb. De nevel werd op 24 oktober 1786 ontdekt door de Duits-Britse astronoom William Herschel. De nevel ligt op een afstand van ongeveer 1.600 lichtjaar van de Aarde.

 

Kraamkamer

De Noord-Amerikanevel is een emissienevel, een diffuse nevel die aan de hemel zichtbaar is doordat sterren in de buurt het in de nevel aanwezige gas en stof verhitten en ïoniseren. Het is nog niet zeker welke sterren verantwoordelijk zijn voor de ionisatie van dit stof en gas. Wel is duidelijk dat de prachtige gas- en stofwolken dienstdoen als kraamkamer voor jonge sterren.

 

Geboorte van een ster

Als zo’n gaswolk samentrekt, ontstaan lokale verdichtingen. In zo’n verdichting stijgt de temperatuur waardoor de druk in het centrum zo hoog oploopt dat er kernfusie plaatvindt. Waterstofkernen fuseren tot heliumkernen waarbij genoeg energie vrijkomt om het gas te laten stralen. De verdichting is nu in evenwicht en trekt niet langer samen: er is een ster gevormd. (bron: hemel.waarnemen.com)

 

Heldere haak

Onder gunstige omstandigheden, op een zeer donkere plek zonder lichtvervuiling, is de Noord-Amerikanevel met het blote oog te zien als een heldere haak tegen de achtergrond van de Melkweg. De kleuren van het gas en de stof van de nevel zijn alleen zichtbaar op foto’s die gemaakt zijn met extreem lange belichtingen.

 

AstronA

Bezoek een keer een van de sterrenkijkavonden van AstronA, er is altijd iets te zien aan de nachtelijke sterrenhemel met een van de aanwezige sterrenkijkers.

 

Meer astrofoto’s te zien op www.davemason.nl