Professor Scherder in FUN-IE-FIT

Professor Scherder heel positief over gamenastiek

Exergamen voor een groot scherm zoals in het gamecentrum FUN-IE-FIT van De Klup Twente is een van de beste en effectiefste manieren van bewegen. Dat compliment deelde professor doctor Erik Scherder vrijdagmiddag uit tijdens zijn lezing waarmee het eerste Gamenastiek-event werd afgesloten. ‘Exergamen daagt uit, laat mensen nadenken èn tegelijkertijd bewegen. Fantastisch’, aldus Scherder.

Scherder vertelde een volle zaal genodigden alles over de effecten van bewegen op het brein en het menselijk lichaam. Hij legde haarfijn uit wat bewegen voor mensen doet en dat je ermee nare ouderdomskwalen mee uitstellen. Een half uur goed bewegen, is het beste was de strekking van zijn betoog.

In het FUN-IE-FIT zag Scherder voor het eerst met eigen ogen 60-, 70 en 80-plussers gamen in het gamecentrum. ‘Een geweldige voorziening’, vond hij na een korte rondleiding. Scherder had zich ten behoeve van het evenement verdiept in onderzoeken naar de effecten van gamen. Die hadden allemaal een gunstige uitkomst. Maar volgens Scherder zijn er wereldwijd maar bitter weinig deugdelijke studies gedaan naar de effecten van gamen op mensen met een fysieke beperking (slechts vijf) en op mensen met een verstandelijke beperking (maar drie). Gelet op het feit dat deze groepen mensen ook steeds ouder worden, zouden dergelijke studies volgens Scherder kunnen zorgen voor geweldige stappen voorwaarts. ‘En dat is wat we echt willen’, aldus de professor. ‘Want wat je wel ziet is dat bewegen door te gamen ‘vet’ wint van de traditionele vorm van bewegen.’

professor (8)Profesor Scherder in gesprek met Hanny ter Doest

professor (1) professor (2) professor (3) professor (4) professor (5) professor (6) professor (7) professor (9) professor (10) professor (11) professor (12) professor (13) professor (14) professor (15) professor (16) professor (17) professor (18) professor (19) professor (20) professor (21) professor (22) professor (23) professor (24) professor (25) professor (26) professor (27) professor (28) professor (29) professor (30)