PCB De Mare zet zich in voor Campagneteam Huntington!!

PCB De Mare zet zich in voor Campagneteam Huntington!!

MARLE (2)

 

De kinderen van de groepen 5-8 van De Mare zijn gemotiveerd om geld in te zamelen voor het Campagneteam Huntington.

Wat is Huntington?

De ziekte van Huntington is een vrij onbekende ziekte, maar met erg grote gevolgen voor de zieke maar ook voor de familieleden. Huntington is een combinatie van Alzheimer, Parkinson en ALS. Door de ziekte van Huntington gaan er eiwitten klonteren in de hersenen. Eerst verandert het gedrag van de patiënten. Ze worden bijvoorbeeld somber en vergeten dingen. Ook krijgen ze problemen met bewegen. Ze krijgen last van trillingen en stijve spieren. Mensen met Huntington maken ook typische bewegingen, alsof ze dansen. Verder vallen ze vaak en hebben ze moeite met praten en slikken. Uiteindelijk sterft de patiënt.

In Nederland zijn er 2000 patiënten en 10.000 gendragers. Dat zijn mensen die de ziekte gaan krijgen, of het risico lopen om de ziekte te hebben, maar het nog niet weten. Je kunt de ziekte alleen krijgen als je vader of moeder het ook heeft. Daarop heb je als kind dan 50% kans. Mensen met het gen worden tussen hun 30e en 45e jaar ziek. Ze hebben dan nog 15 tot 20 jaar te leven.

Het CampagneteamHuntington is in juni 2016 van start gegaan om 4 miljoen euro in 5 jaar bij elkaar te krijgen om het onderzoek naar de genezing van de ziekte van Huntington mogelijk te maken. Er is binnen een jaar al 1,2 miljoen euro binnen gekomen!!

De Mare wil meehelpen om het doel van 4 miljoen euro te bereiken.

Wat doen we?

In alle groepen 5-8 wordt al hard gewerkt om geld in te zamelen voor ons goede doel. Zo worden er plantjes gekweekt in de groepen 6 en zijn de groepen 5 en 7 flessen aan het verzamelen/ klusjes doen om zoveel mogelijk geld binnen te halen. De groepen 8 zijn begonnen met het project “Jong Ondernemen”. De groepen zijn in teams opgedeeld.

Zij starten een eigen onderneming en leren in enkele weken over de facetten die belangrijk zijn om een succesvolle onderneming te leiden. Deze kleine bedrijfjes zullen ook een product ontwikkelen en produceren. Al deze sleutelhangers, boekenleggers, dromenvangers, armbandjes, stressballetjes enz. worden verkocht. De opbrengst gaat geheel naar ons goede doel: Onderzoek naar de ziekte van Huntington. Ook zullen de kinderen heerlijke appeltaarten verkopen. Bakker Leo bakt deze overheerlijke taarten. 50% van de opbrengst is voor onze actie. Wat geweldig dat deze ondernemer ook meehelpt om de actie tot een succes te maken.

In de week van 26-30 juni zullen er in de gangen van de school voor de groepen 5-8 “kraampjes” staan waar de plantjes en de zelf gemaakte producten te koop aangeboden worden.

MARLE (3) MARLE (4)