Palmpaasoptocht in het centrum van Almelo

Zoals ieder jaar was er weer de Palmpaasoptocht in het centrum van Almelo Ook dit jaar begon de palmpasen optocht v.a. het Theater hotel aan de Hofstraat De start was om 12 uur v.a. het bordes voorafgaand met Koninklijke Almelose Harmonie.

Zoals gewoonlijk was er weer een keuring van de Palmpaas stokken en een deskundige jury moest er de  mooiste en origineelste uithalen. Voor het maken van de stok kan men kiezen voor gagel, dit is het Almeloos model, buxus, dit is het Twentse model en de alternatieve modellen, dit is je eigen fantasie bv het optuigen van bolderkarren waar er de laatste jaren fraaie exemplaren bij waren.

De prijzen werden uitgereikt door burgemeester Dhr. A. Gerritsen die ook een kleine toespraak hield. Dit alles gebeurde met onze stadsomroeper Rene Coupe, die ook een voordracht hield. De palmpaasoptocht is een van de weinige tradities in Almelo.

De gagel en de buxus modellen worden volgens traditie samengesteld:
Het moet een nest lijken van gagel of buxus. In het nest op een kruis stok zitten dan 5 broodhaantjes. Op de uiteinden van het kruis zitten haakjes waaraan de slingers komen. De slingers bestaan uit krenten, rozijnen, doppinda’s en suikereitjes (geen zilverpapier)
In de takken worden dan originele ulevellen, walnoten, krakelingen en vijgen gehangen.
De takken worden bij elkaar gehouden met netteltouw

De foto’s hier onder heeft Hans van Cronenberg

Beschikbaar gesteld voor de Twentsefotositen.nl

Hans Bedankt