ROC van Twente voor het eerst de Retail Skills Battle

Op dinsdag 27 maart organiseerde het ROC van Twente voor het eerst de Retail Skills Battle. Deze wedstrijd voor alle laatstejaarsstudenten van de opleiding Verkoper op niveau 2 is de opvolger van de Proef- en Probeershow. Het grootste verschil met de Proef- en Probeershow is dat het nu niet alleen meer een markt is, maar dat er een wedstrijd aan gekoppeld is, waarvan de twee winnaars doorstromen naar een wedstrijd op landelijk niveau.

De markt cq. wedstrijd vond plaats op de ROC-locatie Wierdensestraat in Almelo en was opgedeeld in twee groepen. De eerste 30 studenten mochten hun vaardigheden laten zien tussen 09.30-12.00 uur en groep 2 tussen 13.30-16.00 uur. Het werd een heel diverse markt waar producten werden aangeboden uit de volgende branches: kleding, tablets en telefonie, sieraden, parfumerie en drogisten, supermarkten en bouwmarkten, een kringloop en vanzelfsprekend waren er ook diverse lekkernijen te koop.

Alle ongeveer 60 verkopers in opleiding hebben vlak voordat ze in oktober op stage gingen gehoord dat ze gingen meedoen aan deze wedstrijd. Tijdens de stage hebben ze in overleg met hun stagebedrijf zelf het aanbod en een concept voor hun eigen marktkraam bepaald. Terug op school gingen ze concreet aan de slag met hun plan van aanpak met daarin de volgende onderdelen: voorbereiding (denk vast na wat je nodig hebt en wat je moet regelen), maak en gebruik een planning, bespreek het concept en stel eventueel bij. School regelt de marktkramen, de rest moeten studenten zelf organiseren en uitvoeren.

Landelijke retailwedstrijd
De winnaars van de twee groepen worden namens ROC van Twente afgevaardigd naar de landelijke wedstrijd, die op dinsdag 24 april plaatsvindt bij Radio Kootwijk. Op die dag gaan studenten van verschillende ROC’s uit het land de strijd met elkaar aan op het gebied van Retail Skills. ROC van Twente organiseert deze landelijke wedstrijd in samenwerking met Sarphati, de uitgeverij die de methode Retail Skills samen met ons heeft ontwikkeld.