20 jaar Indië herdenking Almelo

20 jaar Indië herdenking Almelo

Vandaag zijn voor de 20ste keer de gesneuvelde Almelose militairen herdacht die omkwamen in Nederlands Indië en Nederlands Nieuw Guinea.

Het thema van dit jaar was “laten we niet vergeten”.

Dit kwam tot uiting in de indrukwekkende redes die werden uitgesproken door Paul Wolters, zoon van Arend Wolters en Harm Nieboer voorzitter van de Contact Oud Mariniers afdeling Overijssel.

Paul vertelde namens zijn vader over Gé Schansert zijn beste vriend die hij verloor in Nederlands Indië. Gé is een van de jonge mannen wiens naam op het monument in het Hagenpark staat.

Hieronder leest u een uitsnede van de speech van Paul en Arend Wolters:

Hendrik Gezinus Schansert geboren op 6 april 1928 stierf door eigen vuur op 20 jarige leeftijd in Kediri op 17 maart 1949. Het peloton die afgelost werd heeft aangeboden om de eerste nacht te blijven om de ‘Toko’s, de nieuwelingen’ die net waren aangekomen in Indië bij te staan en te leren over de gevaren en de geluiden van de bush tijdens de wacht. “Wij kunnen het zelf wel aan” zei de leiding van het peloton van Gé. Nog diezelfde avond schoot een bange soldaat zijn bren leeg op drie toegesnelde Nederlandse collega’s die ook de nachtelijke schoten hadden gehoord. De schutter maakte een vreselijke fout, hij zag de jongens van zijn peloton aan voor de vijand. Schansert, Bink en Bruel werden dodelijk verwond. Gé had een slagaderlijke bloeding in zijn lies, de hospik kon niks meer voor hem doen. Gé bleef zelfs tijdens zijn laatste momenten een zorgzame jongeman, in zijn doodstrijd vroeg hij zijn makkers om voorzichtig te doen tijdens hun verblijf in Indië.

De muzikale omlijsting van de herdenking werd verzorgd door het Almeloos Mannenkoor en Kira ten Bulte.

Keep them rolling gaf zoals elk jaar acte de presence met hun historische voertuigen.