136 vrijwillige brandweerlieden krijgen een lintje.

136 vrijwillige brandweerlieden krijgen een lintje.

 

Maar liefst 136 vrijwillige brandweerlieden krijgen deze week in de 14 Twentse gemeente, door hun burgemeester een lintje opgespeld.

De massa-huldiging heeft te maken met een verandering in de toekenning van onderscheidingen. Tot nu toe kreeg ieder lid van de vrijwillige brandweer die meer dan 20 jaar gediend had, bij het afscheid een lintje opgespeld. Maar dat automatisme verdwijnt door de nieuwe regels van de Kanselarij der Nederlandse Orden.

En dat vonden ze bij de regionale brandweer wel heel erg sneu voor al die vrijwilligers die zich al meer dan 20 jaar met hart en ziel inzetten: zij zouden bij hun afscheid niet dezelfde blijk van waardering krijgen als hun voorgangers, terwijl hun verdiensten precies hetzelfde zijn. Woordvoerder Loes Hilbrink: „Daarom zijn we vorig jaar bij elkaar gaan zitten om te kijken, wat we voor die mensen konden doen. Ze verdienen dat lintje beslist, want ze leveren een belangrijke bijdrage aan een veiliger samenleving.”

En dus werd voor elk van die trouwe vrijwilligers een koninklijke onderscheiding aangevraagd.

Door Burgemeester Arjen Gerritsen werden er donderdagavond in het gemeentehuis van Almelo in totaal 4 lintjes opgespeld voor de brandweerlieden van het Almelose korps.