5 Almeloërs ontvangen koninklijke onderscheiding

5 Almeloërs ontvangen koninklijke onderscheiding
Alsnog feestelijke uitreiking van Lintjes
Wim van der Elst, Albert Eshuis, Jan Oosterveld, Ria Perik en Jeanette Tijhof werden op 24 april door burgemeester Gerritsen telefonisch verrast met de mededeling dat ze een koninklijke onderscheiding kregen voor hun enorme inzet voor culturele en maatschappelijke organisaties in de gemeente Almelo. Op donderdag 2 juli krijgen zij de versierselen opgespeld tijdens een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis.

Uitreiking
Door de maatregelen tegen het coronavirus konden de gedecoreerden hun lintje niet eind april ontvangen. Dat gebeurt nu alsnog tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 2 juli. Om 10 uur spreekt burgemeester Gerritsen de decorandi toe in de raadzaal op het stadhuis. Daarna krijgen zij hun onderscheiding.

Burgemeester Gerritsen: “Het is fijn om deze mensen alsnog persoonlijk de eer te kunnen geven die hen toekomt. Zij zetten zich met hart en ziel in voor verschillende organisaties binnen onze gemeente. Daarmee helpen zij vele anderen en dat wordt terecht beloond met een koninklijke onderscheiding”.

De gedecoreerden
In Almelo kregen dit jaar vijf mensen een lintje. Wim van der Elst uit Almelo is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Voor het Elisabethfonds spande hij zich in voor het verbeteren van de positie van psychiatrische patiënten. Ook was Van der Elst actief bij huurdersorganisatie SHBW waar hij de belangen van de huurders behartigde. Daarnaast was hij onder andere voorzitter van VVD Almelo en Stichting Stadsfonds Almelo.

Als vrijwilliger en bestuurslid van het Stadsmuseum in Almelo heeft Albert Eshuis de bodemschatten van de stad in kaart gebracht. Voor het IVN en als docent biologie bracht hij duizenden kinderen al op jonge leeftijd liefde voor de natuur bij. Albert leidde vele excursies door de natuur in en rondom Almelo en in bekende vogelgebieden. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

In Bornerbroek is Jan Oosterveld een begrip. Als vrijwilliger is hij vanaf het begin actief bij de autocross, de Pinksterfeesten en de IJsbaanvereniging. In zijn bedrijf, J.A. Oosterveld Grondverzet, biedt hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek. Mede hiervoor is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Ria Perik is zeer actief bij de St. Jorisparochie in Almelo. Zij is uitvaartbegeleider en leidt de bloemengroep. Sinds 2005 is ze betrokken bij de Droomdekentjes. Kinderen die het nodig hebben kunnen zich er in terugtrekken. Door haar inzet zijn overal in het oosten van Nederland groepen van vrijwilligers ontstaan. Ria Perik is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Sinds de oprichting in 1971 was Jeanette Tijhof uit Almelo al bestuurslid en vrijwilliger bij voetbalclub DVO (nu DRC). Ze nam 20 jaar geleden het initiatief om het verwaarloosde Goossenmaatspark op te knappen en is de stuwende kracht achter het behoud van de Hagedoornschool in het Nieuwstraatkwartier. Ze is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Fotoreportage Hans van Cronenberg en Twentsefotosite