Actie buschauffeurs zorgt voor rookvrije busstations Almelo

Belangrijke stap om kinderen rookvrij te laten opgroeien
Actie buschauffeurs zorgt voor rookvrije busstations Almelo


Buschauffeurs Marc Hinskens en Richard Roolvink uit Almelo gunnen kinderen een toekomst die rookvrij is. Ze sloegen de handen ineen met de gemeente Almelo, die de actie Rookvrije Generatie actief ondersteunt. Zowel het busstation bij het NS Station als halte Centrumplein aan de Wierdensestraat zijn vanaf woensdag 26 mei rookvrij gebied.

Reizigers die staan te wachten op de bus en in het bijzijn van schoolgaande kinderen een sigaret opsteken. Marc Hinskens en Richard Roolvink zien het dagelijks gebeuren. Ze vinden het niet normaal dat kinderen in de rook staan. Juist omdat roken op steeds meer plekken niet meer is toegestaan. Daar horen bushaltes ook bij is de overtuiging van de chauffeurs.

Stimuleren rookvrije openbare ruimte
De actie van de chauffeurs noemt wethouder Eugène van Mierlo van Publieke Gezondheid een stap in de goede richting. “Rokers ontwikkelen vaker bepaalde ernstige ziektes dan niet-rokers. Het is niet meer dan logisch dat we als gemeente een samenleving stimuleren waarin kinderen rookvrij opgroeien, zonder blootstelling aan tabaksrook of de verleiding om zelf te gaan roken. Alle acties voor een Rookvrije Generatie steunen we daarom actief. Net als dat we rokers hulp bieden bij het stoppen.” Een rookvrij busstation leidt bovendien tot minder afval door sigarettenpeuken, beter voor het milieu, én past bij de gastvrije uitstraling van het Almelose centrum, is de overtuiging van Jan Martin van Rees, wethouder binnenstad.

Rookvrije Generatie Award
De inzet van de buschauffeurs voor rookvrije bushaltes valt op én heeft effect. Steeds meer Twentse gemeenten maken bushaltes rookvrij. In maart dit jaar wonnen de chauffeurs de Rookvrije Generatie Award. Daarmee dragen ze bij aan de opgave uit het Nationaal Preventieakkoord dat er in 2040 nergens meer in Nederland in de openbare ruimte gerookt mag worden. Al sinds 2004 geldt een rookverbod op stations en in de trein. Onlangs verdwenen rookzones op de stations waar ook geen sigaretten meer mogen worden verkocht. Maar juist door dit beleid, gingen rokers juist bij busstations roken. En zo verplaatst het probleem zich volgens de chauffeurs. Reden om zich nóg actiever in te zetten om alle bushaltes in rookvrij te krijgen.

Fotograaf Hans  van Cronenberg