Kunst kijken langs de Waterboulevard 

Kunst kijken langs de Waterboulevard

VANAF Woensdagmiddag gaat Schitterend Almelo van start.

Een kunst- en cultuurparticipatieproject waarbij internationaal bekend beeldend kunstenaar Sibyl Heijnen en jonge kunstenaars in de dop Almelo letterlijk laten schitteren.

Sibyl Heijnen heeft op het water van de stadsvijver een landschap van bijna 50m2 aan  eilanden gemaakt die passen bij de symboliek van Almelo als waterstad. Ze heeft hiervoor gewerkt met een heleboel lege blikjes, die door de toepassing in kunst niet meer het karakter van afval hebben. “Het is een schitterende samenkomst van elementen; een soort mozaïek van ongebruikelijke materialen. Het geheel straalt op deze manier een bijzondere schoonheid uit”, licht Sibyl toe. Door de blikjes te (her)gebruiken, wordt afval creatief toegepast in kunst. Al het materiaal wordt na afloop van Schitterend Almelo gerecycled en (nogmaals) hergebruikt.

De torentjes op de kade tegenover het stadhuis, symboliseren bakentjes van hoop en licht, zoals de belofte van land bij het zien van een vuurtoren. Leerlingen van de middelbare scholen Noordik Lyceum, het Erasmus en Canisius zijn uitgedaagd kunstwerken te maken voor in de 8 mini-expositieruimtes. Voordat ze aan de slag zijn gegaan, hebben ze een inspirerende workshop gehad van Sibyl en Almelose TikTok-hit Lola Pani. Sibyl vertelde over haar werkwijze en liet de leerlingen kennismaken met materiaalonderzoek door ze aan het werk te zetten met een stuk aluminiumfolie. Lola voegde toe dat kunst verder kan gaan dan 3-dimensionaal door video toe te voegen aan het ontwerp.

Schitterend Almelo vormt een onderdeel van de wandelroute langs de Waterboulevard en de kleurrijke waterfonteinen.

Foto’s Hans van Cronenberg