De winnaars van de gedichten wedstrijd

Uitslag van de gedichtenwedstrijd onder de scholen voor voortgezet- en beroepsonderwijs.

 

De jaarlijkse gedichtenwedstrijd  onder de Almelose scholen ten behoeve van de herdenkingsbijeenkomsten op 4 mei  heeft dit jaar 16 gedichten opgeleverd vanuit vijf scholen.

 

Het jaarthema vanuit het landelijk comité 4 en 5 mei is dit jaar:  Vrijheid in verbondenheid.

Met dit thema onderzoeken we hoe vrijheid en verbondenheid zich tot elkaar verhouden, meer dan 76 jaar na de Tweede Wereldoorlog. Wat zijn de spanningen, die hierdoor opgeroepen worden en hoe gaan we daar mee om.

We hebben vorig jaar besloten om bij deze gedichtenwedstrijd uit te gaan van twee categorieën, te weten de leerlingen van het VMBO en de leerlingen/studenten van HAVO/VWO en MBO.

In beide categorieën is door de jury een gedicht gekozen. De jury bestond dit jaar uit: Kirstin Rozema, Suzan Crooijmans, Ellen Lamberts en Jos Tornij.

In de categorie VMBO zijn dit jaar twee  gedichten op de eerste plaats gekomen. Beiden worden dus voorgedragen/voorgelezen tijdens de herdenkingsbijeenkomst in HOF88.

De winnaars in deze groep zijn: Guus Hoppen  van het Zone College met zijn gedicht “4 en 5 mei”.  Een gedicht met een duidelijke link naar de WOII herdenking en de viering van de vrijheid  Achterom kijkend hoe vrijheid verworven is naar het heden waarin het inhoud krijgt.

De tweede winnaar komt van het Erasmus VMBO en dat is Cloe  ter Stal (kaderopl. 2)

Een kort gedicht met een kernachtig oproep om jezelf te zijn en je niet anders op te stellen omdat je omgeving dat van je vraagt/eist.

In de  categorie HAVO/VWO heeft de jury met overtuiging het gedicht van Joosje Bava  gekozen met de titel “Vrijheid in verbondenheid”. Joosje komt van SG Erasmus  VWO4

In dit gedicht komt duidelijk de verbondenheid  tussen mensen naar voren. De verzoening tussen mensen, die in het verleden tegenover elkaar hebben gestaan. Samen de vrijheid invullen.

Achterlaten wat geweest is en samen vooruit kijken naar wat de toekomst brengt.

Dit gedicht wordt uitgesproken tijdens de dodenherdenking op het weth. Van Dronkelaarplein.

Op bijgesloten foto ontbreekt Cloe ter Stal, aangezien ze gisteren niet aanwezig was bij de bekendmaking van de uitslag in de Raadzaal van het Stadhuis  te Almelo. Alle deelnemers hebben een pin ontvangen met de vrijheidstoorts.

 

Fotograaf  Hans van Cronenberg