Bezoek Kamp Westerbork.

Bezoek Kamp Westerbork.

 

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork krijg je een beeld van wat zich in dit concentratiekamp heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Herinneringscentrum heeft het doel de herinneringen aan de honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma te behouden.

 

De woning van de voormalige kampcommandant staat op het terrein van het Kamp Westerbork. Albert Konrad Gemmeker was voor het grootste gedeelte de kampcommandant toen Westerbork een doorgangskamp was. Deze Duitse commandant had vanaf oktober 1942 de leiding over het kamp. Hij probeerde de mensen te laten geloven dat ze daadwerkelijk naar werkkampengingen. Een groot deel van de belangrijke banen werd aan de gevangenen zelf gegeven. Gemmeker was verantwoordelijk voor negentig treinen die uit Westerbork zijn vertrokken.

 

De Joden, Sinti en Roma wisten pas heel kort van tevoren wanneer zij met de trein mee moesten. Dit werd de avond voordat ze vertrokken voorgelezen. In een wagon zaten wel vijftig tot zestig mensen. Ouderen, kinderen, baby’s mannen en vrouwen door elkaar heen. Dit werd ook wel omschreven als haringen in een ton. De mensen hadden geen idee wat er met hen ging gebeuren en wat ze te wachten stond. Ze hadden hoop op het goede, maar ook angst voor wat er ging komen.

Fotograaf Roel Immink