Peringatan Ride Out.

Peringatan Ride Out.

PAK (Persatuan Anak Kumpulan) de jaarlijkse Peringatan Ride Out, een motortocht ter herdenking van de Molukse helden die op 12 april 1950 de Republiek der Zuid-Molukken uitriepen. De tocht begon vandaag in Groningen en eindigde in Almelo, waarbij onderweg verschillende Molukse gemeenschappen worden bezocht.

Die datum, 12 april, is trouwens niet willekeurig gekozen. Op 12 april 1966 is Christiaan Soumokil op bevel van de Indonesische bezetter geëxecuteerd. Soumokil was president van de Republiek der Zuid-Molukken.

De Peringatan Ride Out is een jaarlijks evenement dat veel belangstelling trekt van zowel Molukkers als niet-Molukkers. Het is een indrukwekkend gezicht om honderden motorrijders in Molukse klederdracht te zien rijden. De tocht is ook een manier om de banden tussen de verschillende Molukse generaties en regio’s te versterken.

De tocht van 500 motorrijders eindigde dit jaar in Almelo, bij ‘hun’ gebouw Akar Bahar in de Jan Steenstraat. Bij het gemeenschapscentrum was er vervolgens een korte ceremonie.

Fotoreportage door Roel Immink en www.twentsefotosite.nl

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.